11 vragen aan prins Joey I (Maasbree)

Wie ben je?
Ik ben Joey Sonnemans, ik ben 29 jaar en ga in 2020 richting de 'dirty thirty'. Een mooi jaar dus om prins van Maasbree te worden. Samen met mijn vriendin Patty Severijns woon ik in Maasbree en daar zal ik ook nooit weggaan. Ik heb daar mijn vrienden waar ik nog altijd geregeld mee samenkom om mee op stap te gaan. Verder ben ik liefhebber van hardstyle-festivals en -feesten en ben ik op zondag vaak te vinden bij De Pool of in de voetbalkantine. Ik voetbal bij het vijfde van MVC’19. Daarnaast sta ik samen met adjudant Tom af en toe als dj of mc op het podium.

Waar werk je?
Ik ben werkzaam bij Sligro Food Group als accountmanager Foodservice in Limburg. Voornamelijk in de regio Sittard, Midden- en Zuid-Limburg. Met mijn Venlose tongval is het soms wennen voor de klanten. Ik adviseer diverse horecaondernemers in verschillende segmenten. Zo kom ik in diverse horeca-outlets: van sportlocaties tot restaurants en hotels.

Hoe was het om tot prins te worden gekozen?
Het was voor mij even schakelen. Ik had net drie dagen training gehad voor het werk en was bezig mijn koffer uit te pakken. De vraag ging in eerste instantie over een dj-optreden op het prinsenbal, maar de vraag werd al snel omgedraaid: wat zou je ervan vinden als het deze 'vastelaovend' om jou draait? Toen was ik er even stil van. Een paar dagen later heb ik mijn adjudanten Tom en Luuk gevraagd. Ik had de zin bij Tom nog niet uitgesproken, of hij zei al toe. Luuk dacht eerst dat het een grapje was. Toen hij doorhad dat het serieus was gaf hij mij een goedkeurende 'boks'.

Wat maakt jou als prins uniek?
Dat ik dit jaar als eerste in Maasbree de trilogie volmaak. Van jeugdprins in 2006 in 't Mafcentrum en kiëtenprins van D’n Hollehoeb in 2013 tot prins van CV D’n Hab in 2020. Eens zien wie dat gaat evenaren.

Wat is jouw vastelaovestraditie?
Dat heel Maasbree samenkomt op zondagmorgen naar 'zonnigmorge dit waar D’n Baum'. Ongelofelijk hoe dit de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een echte 'Britse' traditie. Al heb je het op zaterdag nog zo bont gemaakt, hier moet je bij zijn. Ik ben dan ook trots dat ik al diverse jaren deel uitmaak van deze commissie. Verder is altijd traditie in onze vriendengroep om naar de 'Boètezitting' in Venlo te gaan. Dat moet ik dit jaar aan mij voorbij laten gaan, maar wel met een hele goede reden.

Wat is je mooiste herinnering aan de ‘vastelaovend’?
Ik werd al in de buggy meegenomen door pap en mam om 'vastelaovend' te vieren, dus ik heb ontelbare herinneringen. Bijvoorbeeld dat ik in 2006 jeugdprins was in Maasbree samen met mijn vriendengroep van No ff Neet, we diverse vastelaovesnummers maakten met NFN Records en waar we in 2014 bijna de finale haalden bij GIEL! op 3FM en diverse optredens gaven daardoor.

Waar kun je deze ‘vastelaovend’ echt niet zonder?
Ik weet dat mijn adjudanten het mij moeilijk gaan maken en mij voor de gek gaan houden. Het is ook een beetje een sport, daarom kan ik niet zonder die twee. Het moet een beetje rebels en leuk blijven. Verder natuurlijk mijn vriendin, ook al heeft ze het soms wat moeilijk met mij want ze regelt superveel, en alle ouders en schoonouders van het trio. Ze hebben al veel werk verzet en helpen ons om alles ook geregeld te krijgen. Samen met D’n Hab en Maasbree gaan we er dit jaar een te gek feestje van maken.

Welk liedje hoort bij jouw ‘vastelaovend’?
Venlose vastelaovesmuziek is het beste wat er is. Als we als dj-groep optreden tijdens 'vastelaovend' proberen we altijd een perfecte mix te draaien. De klassieker 'Merieke en zienen huzaar' en 'Euverkant van de nach' staan wel hoog op mijn lijst. Maar zo kan ik nog wel even doorgaan. En niet te vergeten: alle klassiekers van No ff Neet en de kneiters van 2020 van NFN Records: HABBA - Zoëpe Kroëpe en 'Heej is Sonnemans'.

Hoe ben je op jouw spreuk/motto gekomen?
Het moest een beetje rebels en niet te degelijk. Dat zou niet bij mij passen. No ff Neet is mijn vriendengroep en het is wel belangrijk dat die genoemd wordt. We zijn opgericht in 2002, begonnen in een caravan en later verdergegaan in een tuinhuis. Daar hebben we vele dagen, weekenden en afterparty's doorgebracht. Helaas hebben we als groep ook wat mindere leuke dingen meegemaakt en daarom is No ff Neet belangrijk voor mij.

Wat is jouw ultieme gerecht tijdens de ‘vastelaovend’?
Ik weet dat ze bij Eeterij Eigentijds in Beringe een hele goede chef hebben waar je terecht kunt voor meer dan een gezinszak friet met frikandel. Hij maakt voor mij altijd overheerlijke gehaktballetjes in tomatensaus en heerlijke 'kaojeschaotel'. Dat is dus het gerecht met de ‘vastelaovend’ voor mij.

Wanneer is de ‘vastelaovend’ voor jou écht afgelopen?
Eigenlijk zoals iedereen op dinsdag als we als trio de muts hebben afgezet en de bel is gegaan. Maar 'Bree is Bree' en op woensdag hebben we nog een programma met 'koffie drinken', 'hieringschelle' en aansluitend de receptie van de kiëtenprins. Dat gaat meestal door tot in de late uurtjes met een echte afterparty. En aangezien ik van de 'afters' ben, zal het daar wel eindigen voor mij.