De club van 'paardenmensen'

Rijvereniging De Maasruiters in Kessel begon als clubje van de Jonge Boeren die werkpaarden bezaten. Nu, 75 jaar later, is de club voor 'mensen met paarden' meer een club voor 'paardenmensen' geworden. De jubilerende club organiseert zaterdag 15 februari een reünie met feestavond op manege De Vosberg in Panningen.

Enkele jonge Kesselse boeren die lid waren van de Jonge Boeren van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) besloten na de hoogmis op tweede kerstdag 1945 zich te verenigen in een rijvereniging. "Ze wilden na de oorlog weer iets van een verenigingsleven in het dorp opbouwen, want dat was er niet meer", vertelt Kesselnaar Jeu Sturme. Hij is met zijn 76 jaar één van de oudste leden van de rijvereniging en sinds 1958 lid. "Bij die oprichters waren onder anderen Sjraar Geraets, Jan Heijmans, Pierre Staaks en Jo Dings. Jo, die secretaris van de vereniging van Jonge Boeren was, zou ook degene zijn geweest die de naam De Maasruiters verzon; een verwijzing naar de Maas waar Kessel aan ligt." Er meldden zich bij de oprichting 41 leden aan, waarvan er 18 zelf ook paard reden.

Paarden op het land
De manier waarop paarden driekwart eeuw geleden werden gebruikt, is niet meer te vergelijken met nu, vertelt Jeu. "Bij de oprichting van de vereniging in 1945 en nog jaren daarna werden paarden vooral gebruikt voor het werk. De paarden waren nodig op het land en als vervoer op de weg. Daarvoor werden Groninger paarden en Gelderlanders gebruikt; paarden die bekend staan om hun krachtige bouw. Dat is tegenwoordig met de paardensport wel anders. Daar zijn rankere paarden voor nodig met kwaliteiten die passen bij het presteren in de sport."

Zo veranderde De Maasruiters in de loop der jaren van een club voor mensen met paarden, naar een club voor 'paardenmensen', stellen Jeu en huidig voorzitter Gijs Willems (30). Daar zit hem ook het grote verschil in paardrijden vroeger en nu in. Gijs: "Het is echt een sport voor de liefhebbers. Sommigen staan ermee op en gaan ermee naar bed. Maar tegenwoordig is een paard thuis houden niet gebruikelijk meer, want het kost een hoop geld."

'Gruuets op jeugdleden'
De Maasruiters telt inmiddels 67 betalende leden. "Het is wel lastig om jeugdige ruiters te trekken", aldus Gijs. "We zijn één van de weinige verenigingen waar nog jeugd rijdt, maar het aantal blijft stabiel. Desondanks zijn we 'gruuets' op de leden die we hebben. En het blijft fantastisch om jonge leden en hun pony's te zien groeien en steeds beter te zien worden."

Ook Jeu en Gijs leerden ooit rijden op een pony. Jeu: "Ik verkocht mijn konijnen voor 237,50 gulden. Daarvoor kocht ik een pony die scheel keek, dat vergeet ik nooit meer. Toen ik pony-af was, verkocht ik hem weer en kon ik er een halfbloedpaard van kopen." Ook Gijs herinnert zich zijn eerste pony nog. "Die kostte 1.500 gulden en heette Bobby. Ik kreeg hem voor mijn communie. Tot die tijd waren er geen pony's meer bij De Maasruiters, maar door mij en zeven leeftijdsgenoten, waaronder Michel Hendrix van de gelijknamige stal, kwam dat weer. We gingen op ponykamp, maakten ritjes door het bos en hadden samen de grootste lol. Een geweldige tijd. Het is jammer dat dat er niet meer is."

Reünie en feestavond
De Kesselse rijvereniging doet er alles aan om het haar leden zo veel mogelijk naar de zin te maken, vertelt Gijs. "Het is een individualistische sport, dus het clubgevoel is niet hetzelfde als bij een andere vereniging of zoals bij een teamsport. Gelukkig kunnen we bouwen op een groep van zo'n vijftien man die bijvoorbeeld mee wedstrijden organiseren. Dat is iets wat we als kleine vereniging graag blijven doen voor onze leden en andere ruiters uit de omgeving." Dat is waar de sport uiteindelijk om draait voor De Maasruiters: voor en door de 'paardenmensen'.

De Maasruiters organiseert in het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 februari de Limburgse kampioenschappen springen voor paarden op manege De Vosberg in Panningen. De reünie met feestavond voor leden, oud-leden en 'vrienden' van de vereniging is op zaterdag 15 februari in de foyer van de manege en begint aansluitend aan de finale van de klasse Z en ZZ om 16.00 uur. Gemeente Peel en Maas ondersteunt dit jubileum waarbij wethouder Anget Mestrom zondag de aanstormend talenten in de klasse B de prijzen overhandigt.

Tekst: Kim Jacobs