Wegkruis Baarlose stuw vernield

Het wegkruis met corpus bij Huis Roffart in Baarlo is vernield. Dat laat de familie van het echtpaar dat het kruis beheert weten. Ze probeert te achterhalen wanneer de schade is aangericht. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Het wegkruis met de corpus, latijns voor lichaam, is een rijksmonument en stamt van rond 1700, aldus gegevens van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het kruis staat bij De Roffart in Baarlo ter hoogte van de stuw en is gemaakt van hout, de corpus van witte klei. In het hout, boven het hoofd van waar de corpus moet zitten, zijn de letters INRI gegraveerd. Die letters vormen de beginletters van het Latijnse opschrift op het kruis van Jezus en betekenen Jezus van Nazareth, koning der Joden.

Het Baarlose echtpaar dat het kruis beheert, trof eerder deze week een ravage aan, zo laat hun dochter weten. "Het kruis is totaal vernield en de corpus is weg. Enkel een stukje arm en hand zijn op de grond aangetroffen." Schade die veroorzaakt is door de storm is het zeer waarschijnlijk niet, zegt zij. "Als je iets vernielt, zou je toch alles laten liggen. Als je de corpus wil hebben, neem je alles mee. Zelfs het hout van het kruis is weg."

De familie wil graag weten wanneer het wegkruis vernield is en waarom. "Hopelijk vinden we de brokstukken nog ergens. Misschien heeft iemand die bij de ravage aankwam, de stukken wel meegenomen om ze veilig te stellen. We zitten met best wat vragen."

Het is de derde keer dat het echtpaar met vernielingen te maken krijgt. In oktober en november 2017 was de kapel van de Heilige Familie aan de Napoleonsbaan Zuid in Baarlo, dat zij ook beheert, doelwit van vandalen.

Er is aangifte gedaan van vernieling. Mensen die meer informatie hebben, worden dan ook verzocht contact op te nemen met de politie via 0900 88 44. / Beeld: via Facebook-pagina gedupeerde familie