Uitkijktoren Belfort Meijel gesloten

De uitkijktoren Belfort Vossenberg in Meijel is voorlopig gesloten voor publiek. Daarnaast is de ingebruikstelling van het project Vesting en Belfort Vossenberg Meijel van zondag 3 mei uitgesteld. De werkgroep achter het project besloot hiertoe uit veiligheidsoverwegingen vanwege het coronavirus.

De sluiting van de uitkijktoren is een keuze van Staatsbosbeheer die hiervoor overleg pleegde met het Meijelse Dorpsoverleg. "De onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter is in de praktijk niet haalbaar", stellen de partijen. "Gezien niet iedereen het besef heeft hoe belangrijk deze maatregel is om te voorkomen dat het coronavirus verspreidt wordt, is besloten het Belfort af te sluiten."

Staatsbosbeheer en het dorpsoverleg drukken natuurliefhebbers daarnaast op het hart om voorlopig afstand van elkaar te houden. "Misschien is het wel beter van de Peel te gaan genieten als het virus ons verlaten heeft."

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is besloten de officiƫle ingebruikstelling van het project niet in mei plaats te laten vinden, maar het vanwege de veiligheid te verplaatsen. Omdat door de coronacrisis de laatste 'elementen' rond het hele project vertraging oplopen, is het officiƫle moment verplaatst naar vrijdag 25 september. Die dag, de eerste bevrijdingsdag van Meijel, wordt het project officieel overgedragen aan Staatsbosbeheer, de Peelregio en aan het dorp Meijel. Het programma van die dag wordt later bekendgemaakt.

Het project Vesting en Belfort Vossenberg Meijel is een blijvende herinnering aan oorlog en aan 75 jaar vrijheid. Op het terrein aan de Vossenberg vochten in 1944 soldaten voor de vrijheid. Daarom werd besloten er een historische trekpleister van te maken die in het teken staat van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Er is een uitkijktoren gerealiseerd (het Belfort) en daarnaast zijn nog zes bunkers, kazematten genoemd, en schuttersputten te zien. Ook is er een luistersteen die onderdeel is van de herdenkingsroute Liberation Route waar het verhaal van geallieerde soldaat David McKellar wordt verteld.