Stoeltjes aanpassen

Er gloort na maanden sluiting eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor de bioscopen in Nederland. Op 1 juni kunnen er weer, met in acht name van de geldende coronamaatregelen, films vertoond worden. Bij DOK6 Cinema in Panningen zijn ze hartstikke blij dat ze weer open kunnen, maar het coronaprotocol had wel nog wat voeten in de aarde. Zo zijn er looproutes voor de bezoekers aangebracht en de bar in de zaal is gesloten. Ook de stoelen in de zalen moesten aangepast worden.

Ralph Teeuwen van de Panningse bioscoop was de afgelopen weken samen met zijn werknemers in de weer om de stoelen op de gepaste afstand te zetten. Op 1 juni is alles klaar, verzekert Teeuwen, en keren de films terug op het grote scherm. "We zijn helemaal klaar met aan de zijlijn staan, dus we hebben veel zin om weer open te gaan", vertelt Teeuwen. Dat terwijl winst maken er de komende tijd niet in zit voor de Panningse bioscoop. "Er mogen maar dertig personen tegelijk in een zaal en we kunnen minder films per dag vertonen, dus de bezoekerscapaciteit is heel klein. Dat nemen we maar voor lief. We zijn allang blijf dat we een eerste stap kunnen zetten naar een volledige openstelling. Nutteloos toekijken voelt ook niet goed. Dan maar nu verlies draaien en hopen dat we later dit jaar weer naar een rendabel model toe kunnen werken."


Het protocol waar bioscopen zich aan moeten houden, is dan ook vrij strikt. Dertig mensen (inclusief personeel) tegelijk in een zaal die op minimaal 1,5 meter van elkaar af moeten zitten. "Behalve als het om huishoudens gaat", legt Teeuwen uit. Tussen de bioscoopbezoekers in Panningen zitten straks drie stoelen of één stoel en het gangpad. "Dat hebben we overigens nog moeten aanpassen", vertelt Teeuwen. "De afstand tussen de rijen was 1,20 meter, maar we hebben één rij stoelen verwijderd en de overige rijen verplaatst, waardoor het 1,50 meter is nu." Als het virus niet in alle hevigheid terugkomt, mogen vanaf 1 juli honderd personen tegelijk in een zaal zitten. "Dat past bij ons helaas niet. In de grootste zaal kunnen met de anderhalvemetermaatregelen maximaal zo'n 75 mensen tegelijk plaatsnemen."

Service
Service in de zaal, waar DOK6 Cinema om bekendstaat, mag de komende maanden niet. "De werknemers komen dan te dicht bij de bezoekers. Daarom hebben we de bar buiten de zaal geplaatst. Die staat nu aan het einde van de trap als je richting de zalen loopt. Daar kan het kaartje gecontroleerd worden en iets te eten en drinken gekocht worden." Daar wordt ook gecheckt op coronaverschijnselen, zoals volgens het protocol verplicht is. "Als we zien dat iemand verkouden is, wordt hem of haar de toegang ontzegd."

Om te zorgen dat bezoekers geleidelijk binnenkomen, zijn looproutes aangegeven door middel van stickers en zit er nu een halfuur tussen het begin van de films. "De branchevereniging raadt een kwartier aan, dus wij zitten daar ruim boven", aldus Teeuwen. De titels die vertoond gaan worden, zijn waarschijnlijk niet allemaal even bekend bij het publiek, denkt Teeuwen. "De grote producties zijn allemaal naar volgend jaar verschoven", legt hij uit. "We hebben nu wat kleinere titels klaar staan en we gaan verder met de films die we aan het draaien waren toen we noodgedwongen moesten sluiten."

Overigens is het hele verhaal van Teeuwen nog onder voorbehoud. Hij gaat ervan uit dat de bioscoop op 1 juni de deuren mag openen, maar op 25 mei kan hij dat definitief zeggen. "Dan is er weer een persconferentie van de premier en weten we het zeker. Laten we hopen dat het een positief verhaal is dan."