Restauratie kerken bijna klaar, kosten hoger dan gepland

De restauratie van de kerken in Panningen en Helden nadert zijn voltooiing. De toren in Panningen staat nog een maand in de steigers om alles opnieuw te voegen, in Helden moet het nieuwe stucwerk aan de binnenzijde een kleurtje krijgen. De grootschalige restauratie van de kerk in Meijel werd eerder al afgerond, maar kon door de coronacrisis nog geen officiële opening houden. De drie projecten vielen allemaal duurder uit dan oorspronkelijk gepland.

De kerken van Panningen, Helden en Meijel behoren allemaal tot het Vincentiuscluster, een samenwerkingsverband waar de parochies van voormalig gemeente Helden en Meijel bij aangesloten zijn. De monumentale gebouwen in Panningen, Helden en Meijel kregen in 2018 een subsidie vanuit de gemeente van 200.000 euro voor de restauraties. Provincie Limburg, bisdom Roermond en de parochies zelf moesten de overige 1,1 miljoen euro inleggen die nodig zou zijn.

Door allerlei oorzaken vielen de projecten in Meijel en Panningen duurder uit dan begroot. In Meijel bleek de verbouwing van de toren tot toeristisch uitkijkpunt zo'n 20.000 euro duurder uit te vallen dan gepland. Door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds kon dat gat worden gedicht, laat Jos van Hal, vice-voorzitter van het Vincentiuscluster weten. "We hadden het niet ingepland, maar blijkbaar hebben we het plan goed verkocht. Ook moet de enorme inzet van vrijwilligers en de Meijelse gemeenschap niet vergeten worden. Dankzij hun bijdrages konden we de kosten beperken." De restauratie is klaar en een datum voor de officiƫle opening stond al gepland (21 maart), maar door het coronavirus werd die uitgesteld. De kerk komt met een nieuwe datum zodra alle seinen weer op groen staan.

Panningen
De kerk van Panningen is bezig aan de derde en laatste fase van een grootschalige renovatie waarmee al in 2015 werd gestart. Tijdens de eerste fase werd het dak van het schip vervangen en in de fase daarna volgden de kleinere daken. In de derde fase staat het opnieuw voegen van de toren op de planning. Vorige week werd de toren omhuld met een steiger en een (tot onvrede van sommige Panningnaren) blauw doek. "De voegen zijn door weer en wind de afgelopen 75 jaar uitgesleten, daarom moeten die nu behandeld worden", aldus Van Hal.

Ook de restauratie van de kerk in Panningen kan rekenen op een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. "Naast het voegen moeten ook nog diverse andere kleine zaken gedaan worden", vertelt Van Hal. "We hebben nog niet genoeg geld binnen om de fase volledig af te ronden, maar beginnen is het belangrijkste. Nu kunnen we proberen het overige geld binnen te halen." Het voegen moet over ongeveer een maand klaar zijn, laat Van Hal weten.

Helden
In Helden staat ook een restauratie van het dak op de planning. Daar is echter nog geen geld voor. Het lopende jaar staat in het teken van de binnenkant van de kerk. Door optrekkend vocht, zuur en zouten en regenwater was het pleisterwerk tot ongeveer twee meter hoogte beschadigd. Dat werd verwijderd en is inmiddels vervangen door nieuw stucwerk. "We zijn nu met de schilder aan het bekijken wat voor kleur we het moeten verven", vertelt Van Hal. Het werk aan het dak is uitgesteld tot nader order. "Tot er genoeg middelen beschikbaar zijn", aldus Van Hal.

De vervanging van het stucwerk in Helden kostte ongeveer 175.000 euro. "Ook hier hebben we de kosten beperkt kunnen houden door de geweldige inzet van vrijwilligers. Die hebben bijvoorbeeld de kerkbanken losgeschroefd, opgestapeld en later weer teruggezet en na het afkappen van het oude stucwerk was er, begrijpelijk, genoeg poetswerk te doen", vertelt Van Hal. In de tijd dat de kerk dicht was, moesten de Heldense parochianen uitwijken naar Panningen. "Dat ligt gevoelig bij sommige mensen", vertelt Van Hal. "Misschien wel gelukkig, gelukkig met aanhalingstekens, misschien wel dubbele aanhalingstekens, dat door het coronavirus de kerken nu gesloten zijn en de Panningse parochianen niet naar Helden hoefden uit te wijken."

Tekst en beeld: Rob Dieleman