Een overkoepelend platform voor popmuziek in Peel en Maas

Een witte vlek op de Limburgse popmuziekkaart. Zo werd Peel en Maas een paar jaar geleden geschetst door Paul Morel, specialist in de Limburgse popmuziek. Die opmerking zat gemeente Peel en Maas niet lekker. De gemeente besloot diverse mensen uit Peel en Maas die betrokken zijn bij muziek bij elkaar te brengen om de witte vlek in te kleuren. Uit die samenwerking ontstond PopPlaza Peel en Maas, een stichting die alle popmuziekinitiatieven in de gemeente moet gaan verbinden.

Er gebeurt van alles op het gebied van popmuziek in Peel en Maas, zo geven de bestuursleden van de op 1 januari opgerichte stichting PopPlaza Peel en Maas meteen aan. "Maar het zijn allemaal eilandjes, er is geen samenhang", leggen voorzitter Peter Joosten en penningmeester Geert Peeters (bestuurslid Ron Peeters kon niet bij het gesprek aanwezig zijn) uit. "Met PopPlaza willen wij die gaan verbinden met elkaar. Zorgen dat ze van elkaar afweten en elkaar kunnen helpen wanneer dat nodig is. Wij zullen dat ondersteunen, faciliteren."

Het is niet de bedoeling dat PopPlaza festivals gaat organiseren. De stichting wil een ondersteunende rol aannemen en eventueel faciliteren. "Stel dat een band uit Peel en Maas een nieuw nummer maakt en daar een clip bij wil", vertelt Joosten die aan de basis van onder meer De Kinjerkraom, het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival en de kindermusicals in Kessel stond. "Wij kunnen de band dan koppelen aan iemand die de clip kan maken en misschien als stichting een bijdrage leveren."

Dat is het belangrijkste gegeven van de stichting: connecties maken. "Een groep die een repetitieruimte zoekt of een plek zoekt om gratis op te treden, daar kunnen wij bij ondersteunen", zegt Peeters, als kroegeigenaar al meer dan 30 jaar betrokken bij de bandjeswereld in de gemeente. "Wij hebben een netwerk en gaan proberen om de muzikanten verder te helpen." Het gaat dan om alles wat met muziek te maken heeft. "Bands, dj's, producers, podia, liefhebbers, organisatoren van festivals, noem het maar op. Iedereen kan zich melden."

Boegbeeld Anneke
Omdat het bestuur slechts de kaders opstelt en verder een rol op afstand aanneemt, moest er een popcoördinator aangesteld worden die als boegbeeld gaat dienen. Na een sollicitatieronde werd er gekozen voor Anneke Joosten uit Kessel. "Ik vind muziek geweldig", vertelt Anneke, uithangbord van de stichting, meer dan 10 jaar zangeres geweest bij een band en nu producent van kindermusicals in Kessel. "Zeker als we kinderen kennis kunnen laten maken met muziek. Je ziet dat ze dan ook later in hun leven weer ergens opduiken in de muzikale wereld."

De rol van Anneke wordt die van verbinder. "Als er vragen zijn, kunnen de mensen mij bellen. Ik ga dan proberen uit mijn netwerk mensen te benaderen. Zeg dat een gitaardocent uit Grashoek mij vertelt dat hij een student heeft die een bandje wil beginnen. Dan ga ik rondkijken in mijn netwerk of er meer mensen zijn met dat idee of dat er wellicht een band is die nog een gitarist nodig heeft. Zo willen we alle muzikale zaken aan elkaar verbinden."

Uitzendingen
Om het netwerk op te bouwen, was oorspronkelijk een introductieweekend gepland. Daar zouden alle mensen die op de een of andere manier een connectie hebben met muziek voor uitgenodigd worden. Door de coronacrisis is dat weekend afgeblazen. "Daarom willen we nu op een andere manier ruchtbaarheid geven aan ons initiatief", aldus Anneke. "We zijn vleugellam geslagen door het virus en gaan daarom online aan de slag."

In samenwerking met Omroep P&M wordt een serie uitzendingen gemaakt. Aan een grote tafel worden muzikale of culturele gasten geïnterviewd, afgewisseld met video's. De bedoeling is dat de uitzendingen steeds op een andere plek in de gemeente worden opgenomen. "De eerste is in DOK6, maar we denken aan plekken als het Mafcentrum, Sjiwa en festival EGOpop voor afleveringen", vertelt Peeters. De video's zijn vervolgens te zien op Omroep P&M en de sociale media van PopPlaza Peel en Maas.

Muzikantine
Het wordt volgens de initiatiefnemers hoog tijd dat er coördinatie komt in de popcultuur in Peel en Maas. "Jaren geleden heerste er hier een echte bandjescultuur, maar die is verdwenen", legt Anneke uit. "In Horst aan de Maas hebben ze dat met de Muzikantine jaren geleden wel al opgepakt en je ziet daar dat daar een bloeiende popcultuur uit ontstaan is." Peter Joosten is bang dat de witte vlek zonder het initiatief niet ingekleurd gaat worden. "We moeten een boost geven aan de popmuziek in Peel en Maas, anders heb je kans dat het doodbloedt."

Op donderdag 21 mei wordt het promotiefilmpje van de P&M-uitzendingen verspreid. Vanaf die dag is het mogelijk voor mensen die interesse hebben, zich te aan te melden voor het netwerk dat de stichting wil opbouwen. Dat kan door te mailen naar info@popplazapeelenmaas.nl

Tekst: Rob Dieleman
Beeld: Jac Willekens