Cafékronieken: café Bonaparte in Kessel

Ze waren voor velen een belangrijke plek om even af te schakelen. Men kon er terecht voor een luisterend oor, een bekend gezicht en een vers getapt pilsje dat altijd smaakte. Deze dorpscafés doorstonden de tand des tijds niet en maakten plaats voor iets nieuws. HALLO Peel en Maas verzamelde verhalen over een aantal van hen en bundelde ze in een serie. Deze week: café Bonaparte ('Mielke') aan de Rijksweg in Kessel.

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar op de plek aan de Rijksweg waar nu gesport wordt en tot een paar jaar geleden een hamburger gegeten kon worden, lag ooit een café. Bij café Mielke stond Emile 'Mielke' Timmermans samen met zijn vrouw Maria Gielen aan de tap. Ze hadden rond 1910, hij was toen 22 jaar, het café overgenomen van Maria's ouders. Zijn schoonfamilie, de familie Gielen-Vites, zou al ruim voor 1900 eigenaar zijn geweest van de Kesselse kroeg.

Napoleon
Emile en Maria kregen samen zes kinderen: Alphons (Funs) Antonius (Tun), Maria (Mia), Mathieu (Tjeu), Louis (Wie) en Helena (Leny). Het was uiteindelijk Louis (Wie van Mielke), de op één na jongste, die in 1957 het café van vader Timmermans overnam samen met zijn vrouw Elly Stappers. Ze trokken in bij Louis' ouders en namen samen het café over, dat ze Bonaparte noemden. In 1973 besloten Louis en Elly het oude cafépand te slopen en er een nieuw gebouw neer te zetten.

De plek van café 'Mielke' werd lang 'aan de nieje waeg' genoemd, zegt historicus Ton Hendricks uit Kessel. "Dit omdat de Rijksweg in verhouding een jonge weg was in Kessel." De Rijksweg, of N273 zoals hij bij de provincie officieel heet, draagt ook wel de naam Napoleonsweg of Napoleonsbaan, naar de Franse generaal Napoleon Bonaparte. Die liet de weg in de 19e eeuw aanleggen, vrijwel parallel aan de wegen die de Romeinen zo'n tweeduizend jaar geleden maakten. Door brede wegen aan te leggen, wilde Bonaparte delen van zijn rijk verbinden met Parijs.

Vrijgezellen
Bij café Bonaparte was op zaterdagavond het dansen vaste prik. "De Kesselse vrijgezellen genoten op zondag na afsluitingstijd van onze zelfgemaakte soepen of de gebakken eieren met brood", zei Elly in augustus 2005 tegen weekblad Op den Baum ter gelegenheid van haar 50-jarig huwelijk met Louis. "De politie heeft de zaak vaak moeten sluiten. De klanten gingen naar buiten en kwamen vervolgens achterom weer binnen." Nadat in 1973 café Bonaparte werd geopend, was op zaterdagavond het dansen vaste prik. Velen echtparen en vrijgezellen uit de omgeving hebben in het café leren dansen.

Louis en Elly kregen samen drie kinderen: Emile, Peter en Marianne. "Het was leuk om bij het café op te groeien", vertelt Emile (63). "We liepen er altijd rond en we haalden vaak grapjes uit met de vrijgezellen die altijd aan de bar zaten, tot afgrijzen van mam. We wedden met hen dat ze een rijksdaalder kregen als ze het in hun broek durfden te doen. Als mam dat in de gaten kreeg, greep ze gauw in."

Peter nam in 1980 de autorijschool over die Louis 24 jaar lang naast het café had. Emile volgde een horeca-opleiding en ging aan het werk in de bediening bij een hotel in Venlo. Daarna ging hij de keuken in bij Die Zwei Brüder in de Venlose binnenstad. Uiteindelijk nam hij in 1985 het café-restaurant van zijn ouders over. "Ook toen ik fulltime werkte, hielp ik 's avonds en 's nachts mijn ouders mee in het café", aldus Emile.

105 uur
Samen met zijn toenmalige vrouw runde hij het café en restaurant. "Dat heb ik altijd heel graag gedaan, maar er ging een hoop tijd in zitten. Niet zelden werkten we 105 uur per week. Toen mijn vrouw ziek werd rond de eeuwwisseling, kwam het besef dat we teveel werkten en meer tijd met ons gezin wilden besteden. In mei 2001 zijn we gestopt en hebben we Bonaparte verkocht."

De Nederlandse tak van de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's wilde het pand hebben. "Ze boden de vraagprijs en wilden zes weken later aan de slag. Dat is ons gelukt. Mijn vader heeft het jarenlang moeilijk gehad met dat besluit. Niet lang voordat hij stierf, zag hij het toch anders in. Het verkeer op de Rijksweg nam door de uitbreiding van de A73 met de jaren af en de klandizie ook. Ik had het net op tijd verkocht, zei hij." Ruim een jaar nadat hij het café-restaurant had verkocht, raakte Emile arbeidsongeschikt door een ernstig motorongeluk. "Dat was een hele omschakeling. Van jarenlang keihard werken en een eigen zaak te hebben gehad, naar ineens niets meer hoeven doen."

Het pand dat Emiles ouders lieten bouwen, werd gesloopt voor de 238e vestiging van McDonald's in Nederland. Het restaurant kreeg de naam Bonaparte; een verwijzing naar het oude café dat er ooit lag. Vanwege een teruglopende omzet sloot het restaurant in 2016 haar deuren. Het pand stond daarna twee jaar leeg, tot in het najaar van 2018 een franchise-vestiging van fitnesscentrum Anytime Fitness er haar deuren opende.

Tekst: Kim Jacobs
Beeld: voormalige gemeente Kessel, gemeente Peel en Maas via PeelenMaasNet
Bronnen: Op den Baum, nieuwsblad voor Maasbree/Baarlo/Kessel/Kessel-Eik. (2005, 24 augustus). "Stiekem verkering basis voor gouden huwelijksband." Met met dank aan Ton Hendricks en Emile Timmermans


Café Bonaparte in Kessel in 1980