Geplukt Bart Steegers, Kessel

Kesselnaar Bart Steegers (40) zit al ongeveer zijn hele leven bij O.J.C. De Hobbits en ook KVW Kessel kan al vele jaren rekenen op de diensten van Bart. En alsof dat nog niet genoeg jeugd in het leven van hem is, lopen er bij hem thuis ook nog vier kinderen rond. Dat maakt Bart in ieder geval niet uit, want van de jeugd krijgt hij alleen maar energie. Deze week wordt hij geplukt.

Een groot gedeelte van het leven brengt Bart door met kinderen. Naast de jeugdverenigingen O.J.C. De Hobbits en KVW is het ook bij Bart en zijn vriendin Natasja thuis vaak een drukke boel. "Ik heb twee zoontjes, Bram (10) en Lars (7), uit een eerdere relatie en Natasja had al twee dochters, Myrte (16) en Britt (14), toen ik haar leerde kennen. Het was wat wennen in het begin met zo'n samengesteld gezin, maar het pakt zich super. Onderling gaat het fantastisch. Wat wil je nog meer?"

Leider
Kinderen die plezier hebben, is sowieso één van de belangrijkste zaken in het leven Bart. Hij kwam als jong mannetje bij O.J.C. De Hobbits en had er een mooie tijd als lid. Nadat hij te oud werd om nog lid te blijven, schoof hij door naar de positie van leider. "Dat moet ongeveer in 1994 zijn geweest", vertelt de Kesselnaar. "Ik begon als hulpleiding en na een jaar werd ik gewoon leider." Dat doet Bart nog steeds. Al meer dan 25 jaar inmiddels.

Als leider draait hij groepsavonden en zorgt hij dat de kinderen iedere maand weer iets te doen hebben. "Het is een stuk ontspanning. Voor de jeugd en voor mezelf. Als ik die koters dan zie als ze creatief bezig zijn, geniet ik daar van. Het plezier van hen, daar doe ik het voor." De Hobbits is dan ook heel belangrijk voor Bart. "Een prachtige club. We hebben een vaste groep leiding die al jaren bij elkaar is. We zijn heel hecht geworden."

Activiteiten
Vanuit zijn rol als leider kwam Bart in het bestuur van de vereniging. Hij werd eerst bestuurslid en later penningmeester. Dat doet hij nog steeds. Tegelijkertijd met De Hobbits kwam Bart terecht bij Kindervakantiewerk (KWV) Kessel. "Die twee lopen een beetje gelijk. Ook daar ben ik in het bestuur terecht gekomen. Bij KVW zit ik in de organisatie van de activiteiten. Denk aan Koningsdag, de intocht van Sinterklaas, Halloween en de spokentocht die vorig jaar werd gehouden." Overigens heeft Bart niets te maken met de Kindervakantieweek die dit jaar nieuw leven in werd geblazen en in de zomer activiteitendagen organiseert. "Dat is een onderdeel van KVW, maar ik zit niet in die werkgroep."

Dan is Bart ook nog actief in de Rollebol-werkgroep van De Hobbits. Wéér iets dat gericht is op jeugd. "De Rollebol-spellendag is een dag vol activiteiten voor de ongeveer 350 leden van jeugdverenigingen die zijn aangesloten bij Jeugdwerk Limburg. Eén keer per jaar komen de zes aangesloten verenigingen bij elkaar om samen activiteiten en spellen te doen." Bart helpt mee met het bedenken van de spellen en bouwt ze ook op. "Je krijgt er veel waardering en enthousiasme voor terug. Ze komen me aan het einde van de dag vaak bedanken, heel leuk. Als ik zie hoe al die kinderen plezier hebben, dan krijg ik zelf ook een glimlach op mijn gezicht." Daar zit ook de kern van al het jeugdvrijwilligerswerk dat Bart doet. "Als ik niet het plezier van de kinderen kan ervaren, dan heeft het voor mij geen toegevoegde waarde meer."

Adviseur
Het werk voor de jeugdverenigingen doet Bart vooral in de avonduren. Overdag is hij werkzaam bij A3 Administratiekantoor in Panningen. Daar is hij adviseur. "We zijn in totaal met drie adviseurs we hebben allemaal een eigen klantenpakket. Ik fungeer als het aanspreekpunt als die klanten economische of fiscale vragen hebben." Bart studeerde Meao bedrijfsadministratie en slaagde in 2001. Hij werkte elf jaar voor een groot bedrijf in accountancy. In 2012 ging hij naar A3. "Dat bevalt me uitstekend. Een klein kantoor waar je dicht bij de mensen staat. Persoonlijk contact vind ik belangrijk. Dat is veel leuker dan werken bij zo'n groot bedrijf. Voor mij is dit een soort hobby." Naast het werk bij A3 is Bart mede-initiatiefnemer van ZZP Peel en Maas en Local4Local Peel en Maas. Beide platformen zijn gericht op het stimuleren van de lokale economie.

Gezin
Toch bestaat er bij Bart geen misverstand over wat op nummer één staat. "Mijn gezin", zegt hij. "Laatst hebben we met z'n zessen nog meer dan 11 kilometer gelopen. We proberen vaak dingen samen te doen. Dat is heel belangrijk voor de band met je kinderen. Daarom sta ik ook nog regelmatig langs het voetbalveld, want drie van de vier kinderen spelen bij VV Kessel." Zelf doet Bart aan hardlopen (hij liep verschillende keren de Venloop) en heeft hij een wielrenfiets. "Al moet ik goed bedenken wanneer ik die voor het laatst heb aangeraakt", vertelt hij lachend.

Hij houdt het toch voornamelijk bij de jeugdverenigingen. "Kinderen zeggen eerlijk waar het op staat, die draaien er niet om heen. Daar krijg ik positieve energie van. En ik moet zeggen dat ik er zelf ook jong van blijf."

Tekst: Rob Dieleman