Maasbreese Geert verpakt pelgrimstocht in boek

De Maasbreese Geert Joosten (67) droomde al dertig jaar van een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje. Vorig jaar besloot hij van die fantasie waarheid te maken en te vertrekken. De reis was zo overweldigend dat Geert zijn ervaringen van de reis vastlegde in een boek voor het nageslacht. Dat naslagwerk is nu klaar.

Tijdens zijn werkende leven durfde Geert Joosten uit Maasbree het niet aan om de wandeltocht naar Santiago de Compostela te ondernemen. "Je kunt er niet zomaar 3,5 maand tussenuit piepen natuurlijk", vertelt hij. Geert wachtte tot zijn pensioen. Op 1 augustus 2018 was het dan eindelijk zover en hoefde hij niet meer naar zijn werk. Hij liet er geen gras over groeien, begon meteen met trainen en iets meer dan een half jaar later, 31 maart, begon zijn solotocht naar Spanje.

Katholiek

De precieze reden waarom Geert de tocht ondernam, kan hij zelf niet zeggen. "Ik was al dertig jaar gefascineerd door Santiago. Het heeft altijd iets in mij losgemaakt. Het is een soort roeping. Je wordt er door geroepen en je komt er niet meer vanaf." Wat zeker meetelt bij Geert, is het geloof. Hij werd katholiek opgevoed en voelde zich altijd verbonden met het christendom. "Er blijft toch veel hangen van je jeugd. Natuurlijk geef je een eigen invulling aan je geloof, maar het komt op de een of andere manier altijd terug." Bij Geert uitte zich dat in het verlangen om het graf van de heilige Jacobus te aanschouwen in Santiago.

Op die 31e maart ging Geert eerst met zijn vrouw en kinderen eten bij een restaurant in Helden. Daar werd afscheid genomen van elkaar, waarna hij vertrok richting Neer. "Bij Thorn ben ik de grens naar België overgegaan en daarna ben ik naar het zuiden gaan lopen. De traditionele route is dat." Maandenlang (105 dagen om precies te zijn) liep hij over de zand- en grindweggetjes in België, Frankrijk en ten slotte Spanje. Het was een solotocht, maar Geert was zelden alleen. "Je komt heel veel mensen tegen die hetzelfde doen. Zeker bij de grotere steden in Frankrijk kom je bij knooppunten. Daar kom je mensen uit de hele wereld tegen. Ik heb gepraat met mensen uit Canada, de VS, Zuid-Korea, noem maar op. Praten gaat vanzelf, je voelt een grote verbondenheid met elkaar. Je raakt in een sfeer die moeilijk uit te leggen is. Je hebt een gezamenlijk doel, dat verbindt."

Dagboek
De 2.419 kilometer-lange tocht deed veel met Geert. Om al zijn ervaringen te kunnen onthouden, hield hij een een soort dagboek bij. Daarin beschreef hij wat hij zoal tegenkwam, de mensen die hij ontmoette en wat hij zelf voelde. Al tijdens het wandelen kreeg Geert het idee om iets groters te doen met de aantekeningen in het boekje. "Ik las mijn verhaaltjes en toen besefte ik dat veel ervaringen er helemaal niet in voor kwamen. Dat vond ik jammer Ik besloot er een echt boek van te maken."

In het boek zijn foto's te zien van wat Geert tegenkwam, maar vooral wat hij voelde komt terug. "Wat het pelgrimeren zo mooi en waardevol maakte voor mij. 105 dagen onderweg zijn bracht me niet alleen naar Santiago de Compostela, maar het heeft me vooral rijker gemaakt als mens", zo legt hij uit. "Het boek is bedoeld voor het nageslacht van Geert. "Het is vastgelegd voor de kinderen. Dan kunnen zij over jaren nog eens teruglezen en kijken wat ik toen beleefd heb."

Het boek is klaar, vertelt Geert. Het is echter niet de bedoeling dat het naslagwerk in de winkels komt te liggen. "Mensen kunnen het rechtstreeks bij mij bestellen." Dat is mogelijk door Geert een mail te sturen via geert-joosten@hotmail.com

Tekst: Rob Dieleman Beeld: privécollectie Geert Joosten