Raad stemt in met extra geld voor Maasboulevard

De gemeente staat garant voor een extra 200.000 euro die nodig is voor de Maasboulevard in Kessel. Dat besliste de gemeenteraad op dinsdag 23 juni. Dorpsoverleg Kessel liet eerder weten moeite te hebben om haar bijdrage rond te krijgen, waardoor een gemeentelijke garantstelling nodig was. Ook steekt de gemeente nog eens 100.000 euro extra in het plan om te zorgen dat alle onderdelen meteen uitgevoerd kunnen worden.

Het plan van de Maasboulevard behelst ongeveer de hele Maasoever in Kessel. De oever wordt opgeknapt en voorzien van onder meer een onthaalplein, tribune-elementen, stukjes natuur en informatieborden. Het totale plan kost 1,3 miljoen euro. Daarvan wordt 1 miljoen euro door gemeente Peel en Maas en provincie Limburg (beide de helft) ingelegd. Het overige geld moet vanuit de gemeenschap komen. Omdat het volgens de werkgroep lastig was fondsen te vinden, werd de gemeente gevraagd garant te staan voor 200.000 euro. Dat geld moet straks alsnog opgehaald en terugbetaald worden. De overige 100.000 euro bezuiniging werd behaald door delen van het plan te schrappen.

Het weghalen van onderdelen was echter volgens PvdA/GroenLinks en CDA niet wenselijk. De twee partijen waren bang dat er een grote kans zou bestaan dat die onderdelen nooit meer gerealiseerd gaan worden. Daarom werd een amendement opgesteld waarin stond dat het project 100.000 euro krijgt vanuit de gemeente om toch het volledige plan te kunnen realiseren. Het geld komt bovenop de garantstelling. Het voorstel werd bij de raadsvergadering na een aanpassing ook omarmd door Lokaal Peel&Maas en de VVD.

De aanpassing houdt in dat 25 procent van de werkzaamheden lokaal aanbesteed moet gaan worden. Dat wordt een lastig karwei, liet wethouder Paul Sanders weten. "We gaan ons best doen om dat te halen, maar het is een forse opgave." De wethouder was blij dat de raad instemde met de garantstelling en het extra geld. "Fijn dat de fracties het ondersteunen en dat ze het lokale bedrijfsleven willen ondersteunen."

Math Sieben-brug
De Math Sieben-brug, nu gelegen op de Maasoever bij het kasteel, kreeg veel aandacht van de raadspartijen. In het plan verdwijnt de brug, maar de partijen zouden graag zien dat die een andere plek krijgt binnen de gemeente. Wethouder Sanders liet weten zijn best te gaan doen om dat verwezenlijken of in ieder geval gedeeltes van de brug terug te laten komen in de nieuwe Maasboulevard.

Alleen AndersNu kon niet instemmen met de plannen. Fractievoorzitter Peter Creanmehr bleef bij zijn eerdere standpunt dat het plan te ambitieus is voor Kessel. "De Maasboulevard zal zeker de moeite waar zijn, maar het past niet bij de maat van Kessel. Het lijkt er op dat ik het dorp geen Maasboulevard gun, maar ik gun het de inwoners van harte. Maar als ik iets wil hebben dat ik niet kan betalen, heb ik pech. Zo simpel is het."