Geen steun voor verhoging minimumloon

Vanuit Peel en Maas wordt geen brief verzonden aan de regering om steun te vragen voor een verhoging van het minimumloon. Maasbreenaar Fred Peeters startte een petitie die hij aanbood aan de politieke partijen van Peel en Maas. Alleen PvdA/GroenLinks nam de handtekeningen in ontvangst. Een motie van de partij bij de raadsvergadering op dinsdag 23 juni haalde het niet.

Peeters sloot zich met zijn petitie aan bij de landelijke actie Gemeentes voor 14. In diverse andere gemeentes werden soortgelijke petities opgestart als die van Peeters. Met genoeg steunbetuigingen vanuit het land hoopt Gemeentes voor 14 druk te kunnen zetten op de politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar maart zodat ze de verhoging van het minimumloon meenemen in het verkiezingsprogramma.

Vanuit Peel en Maas komt in ieder geval geen brief, zo werd bekend bij de gemeenteraadsverkiezing op dinsdag 23 juni. Politieke partij PvdA/GroenLinks (3 zetels) diende samen met AndersNu (1 zetel) een motie in waarin het college werd opgeroepen een brief te sturen naar de landelijke regering. Daarin moest de gemeente aandringen om het minimumloon te verhogen naar 14 euro. De motie haalde het bij lange na niet. De andere partijen, CDA, VVD en Lokaal Peel&Maas (samen 23 zetels) stemden tegen de motie.

Serieuzer nemen
Voor Peeters was het al een teleurstelling dat alleen PvdA/GroenLinks een week eerder, woensdag 17 juni, de handtekening van zijn petitie in ontvangst nam. "De andere partijen hebben allemaal afgezegd." Annigje Primowees van PvdA/GroenLinks las voorafgaand aan het indienen van de motie een verhaal voor van een jongere uit de gemeente die eigenlijk wilde inspreken bij de vergadering, maar te laat was. Het betoog kwam erop neer dat ook in Peel en Maas veel mensen in een benarde financiële situatie zitten. 'Werkende armen' worden zij genoemd. "Zij verdienen meer dan ze nu krijgen", aldus de jongere. "Ik vraag u deze motie serieuzer te nemen dan het aanbieden van de handtekeningen vorige week."

De oproep van de jongeren sorteerde weinig effect. Al begon Teun Heldens van de VVD zijn reactie wel met een compliment uitdelen aan Fred Peeters en de drie fractieleden van PvdA/GroenLinks voor het nastreven van een nobel doel. Instemmen met de motie deed de VVD echter niet. "Inkomenspolitiek is een complexe kwestie waar wij als gemeenteraad niet over gaan." Eenzelfde antwoord kwam van het CDA. "Een heel sympathiek voorstel, maar wij gaan hier niet over", liet fractievoorzitter John Timmermans weten.

Niet steekhoudend
Namens Lokaal Peel&Maas liet Wie Naus weten dat de timing van de motie slecht is. "Het gaat in de motie om een salarisverhoging van 46 procent. Het is niet uit te leggen aan horecaondernemers die klappen gehad hebben vanwege de corona dat ze nu veel meer salaris moeten gaan betalen. Een verhoging is oké, maar niet in dit percentage."

Primowees vond de argumenten van de andere partijen niet steekhoudend. "Wij gaan wél over de werkende armen in onze gemeente. Daar hebben we wel degelijk mee te maken. Je kunt niet altijd zeggen dat 'de gemeenteraad hier niet over gaat'. Je moet ergens beginnen." Volgens Primowees werken de mensen die vooral bedoeld worden in de motie voornamelijk bij grote bedrijven die wel het geld kunnen missen. De partij noemde het later op Twitter 'zo jammer' dat de andere partijen niet voor stemden.