Nieuwe bewoners historisch pand Mariaplein

Het voormalige huis van de 'gemintjeontvenger' aan het Mariaplein in Helden krijgt nieuwe bewoners. In het meer dan 100 jaar oude pand komen jongeren met autisme begeleid te wonen, als tussenstap naar hun eigen zelfstandigheid in wonen en werken. De jong volwassenen gaan er wonen onder begeleiding van MV Pedagogische begeleiding, advies & trainingen uit Heibloem, de koper van het gebouw.

"We zijn bezig met de laatste puntjes op de i te zetten”, vertelt Maarten Verschuuren, eigenaar van het bedrijf dat het pand aangekocht heeft. “Naar verwachting is alles in de zomer klaar voor de start." Verschuuren gaat in het historische gebouw jong volwassenen met autisme huisvesten. De doelgroep waar zijn bedrijf, opgericht in 2012, zich op richt met betrekking tot begeleiden, advies geven aan ouders, trainingen geven en activiteiten organiseren.

Momenteel heeft MV een locatie in Heibloem waar een mix van kinderen tot jongvolwassenen met autisme volledige zorg ontvangen. In Helden komen de jongeren te wonen die er klaar voor zijn in de toekomst zelfstandig te kunnen wonen. "Het wordt een soort tussenstap", vertelt Verschuuren. "In Heibloem wordt vrijwel alles nog voor de meeste jongeren gedaan, in Helden worden ze nu juist voorbereid om geheel zelfstandig te gaan wonen. We gaan ze verder begeleiden in zelfstandigheid, van de was en boodschappen doen tot aan hun financiën zelf regelen. Naderhand zijn ze er klaar voor om op zichzelf kunnen wonen. Er is 24/7 een begeleider aanwezig voor ondersteuning en supervisie."

Maximaal acht

Er is bewust gekozen voor een plek midden in het centrum, vertelt Verschuuren. "De sociale vaardigheden moeten ook verder ontwikkeld worden. De locatie in Heibloem ligt helemaal achteraf, maar in Helden wonen we echt midden in het dorp. Zo komen de jongeren gemakkelijker in contact met andere mensen en zijn ze dicht bij mogelijkheden om hun inkopen te doen, of een plek waar ze eventueel kunnen werken.”

Op de vergunning staat dat er maximaal acht jongeren tegelijk mogen wonen. Verschuuren weet niet of dat aantal gehaald gaat worden. "We beginnen met vier bewoners en we gaan eens eerst kijken hoe dat allemaal werkt. We gaan op ons gemak starten en wennen aan de situatie." De jongeren worden gestimuleerd zoveel mogelijk zelfstandig in de maatschappij te staan. "Het zijn geen jongeren met zware problematiek, zoals drugsverslavingen of iets dergelijks. Het gaat vooral om mensen die moeite hebben met sociale contacten."

Het pand is in meerdere opzichten perfect, vertelt Verschuuren. "We zijn helemaal verliefd op het gebouw. Het ligt midden in het centrum, het is een prachtig, historisch pand en de vorige eigenaars hebben er al acht slaapkamers in gemaakt. We hoeven vrijwel niets meer te veranderen." De aanpassingen die wel nog nodig zijn, moeten in november of december klaar zijn, vertelt Verschuuren. "Al kan het natuurlijk altijd zo zijn dat we wat vertraging oplopen. Wij zijn er in elk geval helemaal klaar voor om in te gaan beginnen."

Tekst en beeld: Rob Dieleman