Bouwen bij de Maas weer mogelijk

De overstromingen in 1993 en 1995 zorgden ervoor dat een groot deel van de Maasoevers in Limburg aangemerkt werd als 'rivierbed'. Dat betekende dat bedrijven en bewoners van die gebieden niet meer konden bouwen. Met de beslissing van de minister komt daar nu een einde aan. "We zijn positief en tevreden dat we dit bereikt hebben", vertelt Liesbeth Gielens van groepsaccommodatie d'Ouffenhoff. Al houdt ze wel nog een slag om de arm.

In Baarlo werd onder meer het traject Baarlo-Hout-Blerick onderdeel van de maatregel uit de jaren 90. Bouwen zonder vergunning van het Rijk was er niet meer mogelijk. Daar kwam in 2016 een besluit vanuit het ministerie bovenop. De verouderde dijk in Baarlo moest verlegd worden richting het dorp, waardoor vijf bedrijven en dertig woningen (met een gezamenlijke totale waarde van 100 miljoen euro) in het buitengebied ten noordoosten van Baarlo buitendijks kwamen te liggen.

"Dat kwam nogal binnen bij ons", vertelt Gielens. "We zouden niet meer veilig zijn voor hoogwater en uitbreiden zou nog steeds niet mogelijk zijn." Het besluit was aanleiding voor Gielens om samen met andere ondernemers en bewoners van het gebied in actie te komen. Gezamenlijk gingen ze in gesprek met gemeente Peel en Maas, Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat. "Er zijn hier vitale ondernemers die zich willen kunnen ontwikkelen", vertelt Gielens. "Daar dreigde een einde aan te komen." De gesprekken waren vruchtbaar. Eind vorig jaar werd bekend dat de dijk niet meer verlegd zou worden. In plaats daarvan wordt de oude dijk bij Baarlo verhoogd en versterkt. Bij Hout-Blerick komt wel een nieuwe dijk waarbij ook woningen verplaatst moeten worden.

TK: Drie jaar wachten
Dat was al een opluchting. Maar nog steeds konden bedrijven niet uitbreiden. Met het jongste besluit lijkt ook dat aangepakt te worden. Toch hoopt Gielens dat er nog een beslissing komt. "We moeten nu wachten tot de oude dijk gerenoveerd is. Dat kan zomaar nog drie jaar duren. Dus dan moeten we weer heel lang wachten. Daarom hopen we dat we dat nog naar voren kunnen halen. Dan kunnen de ondernemers die hier liggen aan de slag met alle plannen die er zijn."

Maar Gielens ziet voor nu vooral de positieve kant in van de ministeriƫle beslissing. "We zijn blij dat de eerste stap gezet is." Gielens is samen met haar man eigenaar van d'Ouffenhoff, een groepsaccommodatie in verschillende gedeeltes van een eeuwenoude boerderij. Het echtpaar nam het bedrijf in 2014 over van de vorige eigenaars. "Toen wisten we dat die beperking op het gebied lag, maar het verleggen van de dijk viel ons koud op het dak. Gelukkig hebben we daar nu geen last meer van."

Des te meer had het ondernemerspaar last van het coronavirus. "Dat was een financiƫle tegenvaller", vertelt Gielens. "Al moet ik zeggen dat de zomer er goed uitziet. Veel mensen blijven toch in eigen land. Dat is voor ons gunstig."

Naast Baarlo-Noord werd ook bij twaalf andere plekken in Limburg de status rivierbed van het gebied gehaald.

Tekst en beeld: Rob Dieleman