15 vragen aan Jet Sonnemans

Iedere week beantwoordt een jongere uit Peel en Maas de 15 vragen. Afgelopen week was dat Jet Sonnemans.

Naam Jet Sonnemans
Leeftijd 12 jaar
Woonplaats Helden
School Het Bouwens

Welke trend heb je gevolgd die je nu helemaal niet meer leuk vindt?
De Fidget Spinner. Dat is een speeltje om in je handen te houden om mee te 'friemelen'. Je houd ‘m met twee vingers vast in het midden en dan kun je met je andere hand draaien en dan spint hij rond. Als ik nu een Fidget Spinner zie, vraag ik me af hoe ik dat ooit leuk heb kunnen vinden.

Wat is de laatste foto die je hebt gemaakt?
Een screenshot van een foto van mij van vroeger. Die heb ik gebruikt om een verhaal te maken op Instagram.

Wanneer heb je voor het laatst iemand geholpen?
Gisteren. Toen was ik met mijn zusje Sien in de winkel. Ze kreeg een niesbui van de hooikoorts en toen heb ik een zakdoekje voor haar gevraagd aan iemand die daar werkte. Het was best wel beschamend, omdat iedereen haar aankeek door het niezen. Dat komt natuurlijk omdat de mensen bang zijn dat je corona hebt.

Is er een liedje waar je speciale herinneringen aan hebt?
Genoten, van Guus Meeuwis. Dit lied mocht ik uitkiezen om te laten horen bij de crematie van mijn opa. Als ik dit lied nu hoor, moet ik aan hem denken.

Welk verhaal vertellen je vrienden altijd over jou?

Ik fietste een keer met mijn beste vriendin langs het huis van mijn juffrouw van de basisschool, en toen zei ik: ‘Hey! Hier woont tante Truus!’ Ik had toen niet door dat ik ‘tante’ zei, en m’n vriendin viel bijna van haar fiets van het lachen. Elke keer als we daar nu langs fietsen zegt ze, hetzelfde als wat ik toen zei.

Wie is je favoriete leraar?
Mevrouw Jacobs, mijn mentor. Je kan altijd ontzettend met haar lachen. Ze doet bijvoorbeeld altijd alsof ze een klasgenoot uit het raam gooit als hij grapjes over haar maakt. Ze zei pas in een online les nog dat ze dat zo miste. Ik ben haar er ook erg dankbaar voor dat zij zag dat ik niet goed in mijn vel zat en beter naar een andere klas kon. Daar zit ik nu dan ook veel beter op mijn plek.

Wat heb je liever: iedereen hoort wat jij denkt, of jij hoort wat iedereen denkt?

Ik zou graag horen wat iedereen denkt, want als iedereen kon horen wat ik denk, dan zou ik me schamen. Ik denk namelijk vaak gekke dingen.

Wat is de leukste vakantie die je ooit had?
Moeilijk kiezen. Frankrijk, want daar had je leuke glijbanen bij het zwembad, maar Kroatië was ook erg leuk, want daar had je een aquapark in de buurt met hele coole glijbanen.

Wat staat er op je bucketlist?
Bungeejumpen, want dat lijkt me supercool. En met vriendinnen met de trein rondreizen door heel Nederland. En om een keer met ons gezin en opa en mijn oma’s een dagje uit te gaan. Dat is lastig, omdat mijn opa sindskort in een rolstoel zit.

Hoe beleef je de huidige coronatijd?
Vreselijk! Ik kon niet naar mijn oma’s en opa om ze even lekker te knuffelen. We moesten alleen maar thuisblijven, erg saai. Ik ben blij dat ik nu weer naar school mag, want ik heb mijn klas echt gemist. Op school is het nu wel een beetje anders. Je moet 1,5 meter afstand houden van elkaar en je ziet geen vrienden uit andere klassen. Ook is het erg koud in de klas, omdat de ramen en de deur open moeten blijven omdat er goed geventileerd moet worden. Daarom zitten we met een lekker dekentje in de les.

Wat is je laatste miskoop geweest?
We hebben om een filmpje te maken op TikTok allerlei spullen gekocht bij de Action, om uit te testen. Daar zat een slijmsoort bij die helemaal hard was, dat was totaal niet wat we er van verwacht hadden.

Wat is je raarste droom?
Mijn vader was overvallen en Mega Mindy kwam ons redden. De dief die papa overvallen had, had Mega Mindy pijn gedaan en toen vroeg ze of ik wilde rijden. Toen botsten we tegen een boom en moesten we uit de auto springen.

Wat is je grootste blunder?
Ik ben ooit met Jong Nederland op de fiets naar Clevers in Kessel gefietst om een ijsje te gaan eten en toen botste ik met m’n fiets tegen een paaltje. Iedereen lag dubbel van het lachen.

Wat zou je doen als je een week alleen thuis zou zijn?
Met m’n vriendinnen een slaapfeest houden. We zouden dan de hele nacht op straat chillen, een opblaasbare boot kopen voor in het zwembad en daarin gaan slapen.

Welke superkracht zou je willen hebben?

Dat ik kon teleporteren. Dat ik kon denken: ‘ik ga nu naar een ander land’ en 'poef' dan ben ik er.

Tekst: Lisa Osinga