Discussie over oud postkantoor laait weer op

Wat moet er gebeuren met het oude postkantoor aan de Raadhuisstraat in Panningen? De gemeente kocht het pand eerder dit jaar aan en wilde er parkeerplaatsen van maken. Ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum zijn groot fan van dat plan. Politieke partijen AndersNu, Lokaal Peel&Maas en PvdA/GroenLinks willen echter (sociale) huurwoningen op de plek. De discussie werd vorige week nieuw leven ingeblazen.

Politieke partij PvdA/GroenLinks plaatst iedere week een filmpje op sociale media. Afgelopen week ging het over het voormalige postkantoor in Panningen. "Dat was toevallig", vertelt Raf Janssen, raadslid namens de partij. "We willen iedere week iets aankaarten en nu was het oude postkantoor aan de beurt." De discussie over het pand werd een paar maanden geleden ook al gevoerd in de politiek, maar verschoof naar de achtergrond vanwege de coronacrisis. Door het filmpje laait de discussie weer op.

Sociale huurwoningen
De gemeente kocht in het begin van het jaar het pand waar jarenlang het postkantoor in gevestigd was. Het idee van de gemeente was om 40 tot 60 parkeerplaatsen te realiseren op de locatie. Volgens wethouder Paul Sanders is de locatie perfect voor parkeerplekken en kan door het slopen van het pand verpaupering tegen worden gegaan. Met dat laatste argument waren PvdA/GroenLinks, Lokaal Peel&Maas en AndersNu het eens. Over de invulling hadden ze wel zo hun mening.

De drie partijen willen namelijk (sociale) huurwoningen op de plek. "Hoeveel sociale huurwoningen zijn er in Panningen op zo'n mooie plek?", vraagt Janssen zich af. "Het is de perfecte locatie voor mensen met een kleine portemonnee om dicht bij het centrum te wonen." Janssen kreeg naar eigen zeggen ook een telefoontje van een particuliere investeerder die interesse heeft om een combinatie van parkeerplaatsen half in de grond met huurwoningen erboven te financieren. "We willen heel graag dat dat idee onderzocht wordt."

C3 Living
Op het filmpje van PvdA/GroenLinks dat op Twitter verscheen, reageerde Vivian Kersten van C3 Living uit Panningen in haar enthousiasme dat het bedrijf wel mee wilde denken. "Het klopt dat we graag een plan opzetten voor deze locatie", laat C3 Living weten. "We gaan echter eerst het gesprek aan met de politiek, dat is wel zo netjes aangezien we het nog niet bij hen aangekaart hebben. We zijn met spoed op zoek naar percelen om woningen te plaatsen voor woonurgenten, vandaar dat we reageerden op het Twitterbericht."

C3 Living was overigens niet de investeerder die Janssen aan de lijn had. "Dus er zijn al twee investeerders die een plan willen maken", laat hij weten. "We willen graag met het college in gesprek over wat er mogelijk is."

Ondergeschoven kindje
Nadat het standpunt van de drie raadspartijen eerder dit jaar duidelijk werd, slaakte vastgoedondernemers en pandeigenaren van het centrum een noodkreet. Ze lieten toen weten dat meer parkeerplaatsen heel hard nodig zijn. “Ik krijg regelmatig te horen dat een bedrijf afziet van een winkel in Panningen. Puur en alleen vanwege een gebrek aan parkeerplaatsen”, vertelde Norbert Panken van SatinVastgoed.nl, een bedrijf dat winkelruimte verhuurt, verkoopt en beheert voor vastgoedeigenaren destijds.

Een combinatie van parkeerplaatsen en huurwoningen hoeft niet slecht te zijn, denkt Panken. "Maar ik denk dat de parkeerplaatsen dan een ondergeschoven kindje worden. Parkeerplaatsen in de grond leggen is een dure operatie. Dat betekent vaak dat er niet al te veel parkeerplekken worden gerealiseerd. Juist terwijl we een maximalisatie van het aantal parkeerplaatsen nodig hebben. De noodzaak is duidelijk. Er zijn veel parkeerplekken verdwenen en die er wel nog zijn, staan op veel momenten vol. We hebben er meer nodig."

Panken is het volledig eens dat er meer (sociale) huurwoningen moeten komen in Panningen. "Alleen niet op de plek van het oude postkantoor. Parkeerplaatsen moeten dicht bij het centrum liggen, voor woningen geldt dat niet. Die kunnen gerust een paar straten verder gebouwd worden. Daar zijn meer plekken voor geschikt. Voor parkeerplaatsen is het postkantoor de perfecte locatie." Panken merkt niet dat de politieke partijen interesse hebben in de parkeerproblematiek. "Na onze noodkreet heb ik veel reacties gehad van de ondernemers, maar vanuit de politiek heb ik helemaal niets gehoord. Als ze eens een keer kwamen praten met mij, zouden ze misschien snappen wat het probleem is."

'Onderzoek bezig'
De gemeente laat weten bezig te zijn met een onderzoek. "Tijdens dit proces is niets uitgesloten. We willen graag breed kijken en alle mogelijkheden meenemen", schrijft de gemeente in een reactie. "Na de zomer hopen we gesprekken te hebben met onze partners, gemeenteraad en anderen. Daarna zal er een voorstel richting de gemeenteraad gaan. Wij streven ernaar om dit onderzoek, met voorstel, voor eind van het jaar voor te leggen aan de gemeenteraad."

Wordt ongetwijfeld na de zomer vervolgd.