Rotzooi in Kessel-Eikse natuur 'erger dan ooit'

Andere jaren werd er regelmatig wat rotzooi gevonden en waren er ook wel illegale vissers te vinden in natuurgebied De Weerdbeemden in Kessel, maar de afgelopen maanden liep het de spuigaten uit. "Dealen, illegaal vissen, rotzooi, harde muziek, feestjes, noem het maar op. Het lijkt hier af en toe wel een discotheek", vertellen toezichthouders van het gebied.

Dorpsoverleg Kessel-Eik is bezig met het maken van een plan voor natuurgebied De Weerdbeemden, de Maasoever en De Musschenberg die een stukje verderop ligt. In de toekomst moeten de gebieden een toeristisch trekpunt worden voor fietsers, wandelaars en dagjesmensen. Een strandje, aanlegsteiger en goede wegen moeten daar voor zorgen. "Een ander voordeel dat we met zoveel aanloop willen bewerkstelligen, is dat het niet meer zo'n afgelegen, rustig punt is", vertelt Jan Reinders, lid van het dorpsoverleg en de werkgroep die zich bezighoudt met het verfraaien van het gebied.

Toen de HALLO belde over vermeende overlast in het natuurgebied ging Jan zelf op onderzoek uit. Hij kwam uit bij de toezichthouders van HSV Leudal. Die visclub is verantwoordelijk voor het controleren van vissers bij de vijvers die in De Weerdbeemden liggen. "Toen ik hoorde wat zij allemaal vertelden, schrok ik", vertelt Jan. "In het dorp is wel bekend dat in het gebied vaker mensen zijn die er niet thuis horen, maar dat er zoveel overlast was, was ons onbekend."

Ontploft
Die toezichthouders zijn Knoben uit Haelen en Driessen uit Baarlo die niet met hun volledige naam in de HALLO willen. Ze vertellen over wat ze allemaal meemaakten de afgelopen tijd. "Sinds de lockdown vanwege het coronavirus is het ontploft", vertelt Driessen. "Ik kom ongeveer drie keer per week hier vissen, al jaren lang. Het is een prachtig stukje natuur. Je zit er rustig en lekker dicht bij de Maas."

Van dat rustige was echter niks meer over. "Bij mooi weer staan er tig auto's aan de Maas en bij de vijvers", vertellen de toezichthouders. Hangjongeren die een feestje hebben op het strandje of een vuurtje maken in de natuur, arbeidsmigranten of Duitsers die aan het vissen zijn, Volkswagen Golfjes die met onduidelijke redenen het natuurgebied binnenrijden, het gebied blijkt in de coronatijd populair te zijn geworden. "Ik snap dat jongeren het een fijne plek vinden om te 'chillen', maar het lijkt tegenwoordig op zaterdagavond wel een discotheek." Inclusief de harde muziek en drank die daar normaal bij komt kijken.

Visvergunning
Driessen is namens HSV Leudal controleur en kan mensen die aan het vissen zijn in de visvijvers in De Weerdbeemden vragen naar hun visvergunning. Als ze die kunnen tonen, houdt het handhaven wel op. Luc Knoben mag ook de vissers aan de Maas controleren. Maar ook bij hem houdt het op bij foei zeggen. "Ik kan zeggen dat ze weg moeten als er geen goede vergunning getoond wordt. Hebben ze wel een vergunning, dan kan ik niks meer." Op zaterdagavonden naar de luidruchtige groepjes gaan, doen ze liever niet. "Wie weet wat er dan gebeurt."

Dat mensen het een fijne visplaats vinden, is niet zo erg, leggen Driessen en Knoben uit. "Maar de rotzooi die ze achterlaten. Dat is soms echt niet normaal", vertelt Driessen. "Ik maak altijd een rondje voordat ik ga zitten. De laatste tijd kost het me een flinke tijd om alles op te ruimen wat er nog ligt." Knoben. "Ik ben nu al vaak meer aan het controleren dan aan het vissen. Ik ben ook maar een vrijwilliger."

Geen prioriteit
Naast de rotzooi van de vele vissers en hangjongeren, komen er regelmatig auto's voorbij die weinig te zoeken hebben in het gebied. De toezichthouders weten niet precies wat die komen doen, maar ze hebben wel een vermoeden. "Er stoppen auto's op rare plekken. Iemand stapt uit, gaat de bosjes in en komt vrij snel weer terug. En dat een paar keer per avond. Ik durf niet te gaan kijken, maar ik kan wel raden dat het illegaal is."

Melding maken bij instanties heeft weinig zin, vertelt Knoben. "Ik heb wel eens arbeidsmigranten betrapt op het illegaal fileren van vissen. Met hun legitimatiebewijzen in de hand heb ik de politie gebeld. Het had geen prioriteit." De visclub stuurde al mails naar de gemeentes Leudal en Peel en Maas en vroeg gesprekken aan. "Gemeente Peel en Maas liet weten dat ze geen boa's hebben die op het onderwerp gericht zijn, bij de gemeente Leudal hebben we nog een concrete gesprekken op gang gekregen."

De toezichthouders zouden graag zien dat de gemeente boa's gaat inzetten in het gebied. Zo ligt de verantwoordelijkheid straks niet meer alleen bij de vrijwillige controleurs. "Als de politie of een boa een maand lang iedere week zou controleren, waren de helft van de problemen zo opgelost."

Gemeente en politie
Gemeente Peel en Maas laat weten geen meldingen over het gebied binnen te hebben gekregen en zegt graag in contact te komen met de toezichthouders. "Dan kunnen we in afstemming met klagers en in gezamenlijkheid met politie de eventuele overlast onderzoeken. Onze boa’s zijn voor de gehele gemeente Peel en Maas, dus ook De Weerdbeemden, bevoegd."

De politie zegt wel degelijk af te weten van de problematiek in het gebied. "De betreffende wijkagent is op de hoogte van de zaken die hier spelen", laat een woordvoerder weten. "En dit heeft zeker onze aandacht. Regelmatig wordt dit gebied meegenomen in de surveillance en meldingen die hierover binnenkomen, nemen wij uiteraard serieus. Wij blijven dit gebied structureel checken en monitoren."

Tekst: Rob Dieleman
Beeld: IVN Helden