Roemeense pindief veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf

De rechtbank in Den Bosch heeft een 19-jarige man, die lid was van een Roemeense bende, tot een gevangenisstraf van acht jaar en zes maanden veroordeeld. Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich zes keer schuldig gemaakt aan het plegen of medeplegen van diefstal met geweld en dertien keer aan het plegen of medeplegen van diefstal. In Maasbree beroofde hij een 73-jarige vrouw.

De verdachte heeft volgens de rechtbank in de periode tussen 11 maart en 8 juli 2019 negentien diefstallen gepleegd door samen met een (of meer) medeverdachte(n) oudere mensen af te leiden bij een pinautomaat. Als het slachtoffer ging pinnen en de pincode invoerde, ging de man naast of gedeeltelijk voor het slachtoffer staan om het slachtoffer af te leiden met een krant, folder of een stuk papier. Dit papier werd door de man voor het scherm van de pinautomaat gehouden, zodat het zicht hierop verdween. Tegelijkertijd drukte de man op het toetsenbord een bepaald bedrag in.

Bij de diefstal in Maasbree maakte hij een bedrag van 800 euro buit door het slachtoffer aan de kant te duwen. 'Uit de aangifte van aangever/benadeelde blijkt dat zij na het invoeren van haar pinpas, pincode en het invoerbedrag voelde dat zij naar links werd geduwd', zo staat te lezen in de uitspraak van de rechter.

Op het moment dat het geld uit de pinautomaat kwam, zag de man kans om dit ongezien te pakken en er vandoor te gaan. De rechter noemde de delicten buitengewoon laf en gewetenloos. De slachtoffers merkten veelal pas thuis dat er geld van hun bankrekening was weggenomen. De verdachte sloeg ook in Wanssum, Lottum, Horst en Grubbenvorst toe. Doordat de pinautomaten voorzien zijn van camera's, staan veel van de berovingen op beeld. De medeverdachten kregen een gevangenisstraf van vijf jaar.