Geplukt Ton Geurts Panningen

Als autodidact leerde Ton Geurts (61) uit Panningen zichzelf veel dingen aan. Zo kan hij door het kijken van YouTube-filmpjes accordeon spelen, begon hij ooit met werken bij een bakker zonder ervaring en wist hij in zijn jonge jaren het te schoppen tot organist in de Egchelse kerk. Deze week wordt de geboren Egchelnaar geplukt.

Als er één zaak is die als rode draad door het leven van Ton loopt, is het muziek. Al tijdens zijn jeugd in Egchel was hij erdoor gefascineerd. Ton is niet iemand die zich blind staart op ervaring en opleiding. Hij denkt dat leren vooral gebeurt tijdens het doen. Daarom bleef hij net zo lang bij zijn ouders zeuren totdat ze het oude harmonium kochten dat weg moest uit de Egchelse kerk. "Mijn ouders schaften het inderdaad aan en het kwam bij ons thuis te staan."

Omdat het toch lastig te bespelen bleek zonder ervaring, kreeg Ton wat lessen. Hij had het nog niet onder de knie of pastoor Haenen stond bij de familie Geurts op de stoep. "Of ik niet de muziekloze missen wilde invullen. Ik kende helemaal geen kerkmuziek, maar dat was volgens de pastoor geen probleem. Ik moest iets spelen dat paste in het moment. Van die periode heb ik nu nog profijt. Ik probeer nog steeds om aan te voelen welke muziek nodig is bij een bepaald publiek op een bepaald moment. Dat heb ik toen geleerd."

Vastelaovestrio
De fascinatie voor muziek zorgde ervoor dat Ton verschillende muziekgroepjes oprichtte. Hij stond aan de basis van een orkestje voor de jongereninstuif, duo de Vrolijke Beunhazen waarmee hij met kompaan Richard Kok vooral op bruiloften stond en Triangel, het vastelaovestrio met het echtpaar Annie en Jacques Everaerts. Het trio begon als country groep, maar behaalde het grootste succes in de carnavalswereld. In 1991 stond het drietal namelijk in de finale van het LVK met het nummer 'Althied de letste'.

"Toen was het LVK nog niet zo bekend als nu", vertelt Ton. "Het kwam niet op televisie. We stonden in de finale met een liedje dat zelf opgenomen was op een cassettebandje. De andere deelnemers waren allemaal in de studio geweest voor opnames." Toch wist Triangel de gedeelde eerste plek te halen. "We hadden de gunfactor." Na een tweede stemronde eindigden de Panningnaren uiteindelijk als tweede. "Jammer, maar het was geweldig om op dat podium te staan." Triangel haalde daarna nog verschillende keren de finale van het LVK.

Gezinsleven
Ton deed namens Panningen mee aan het LVK omdat hij daar sinds zijn 20e woont. "Ik trouwde en ging samenwonen. Dat gebeurde in die tijd allemaal op wat eerdere leeftijd." Ton en zijn vrouw kregen twee kinderen, Tim en Nicki die allebei nog in de buurt wonen. Later scheidde hij van zijn vrouw en inmiddels is Ton alweer 12 jaar samen met Berni, die zelf drie zonen had. Daarnaast is hij opa van twee kleinkinderen, Dani en Sjors. "Ik heb genoeg jeugd om me heen", lacht Ton.

De muziek is belangrijk voor Ton, maar het is nooit de grootste bron van inkomsten geweest. Het was altijd een extraatje. Hij begon als bakker toen hij net van de middelbare school afkwam. "Bij een grote bakker in Horn. Daar heb ik alles geleerd. Later heb ik nog als voornamelijk vlaaienbakker bij wat kleine bakkers in de regio gewerkt." Vervolgens belandde hij bij Bakkersland, waar Ton 11 jaar werkte.

Koken
Inmiddels is Ton alweer wat jaartjes op zijn plek bij Ria Joosten Catering. Namens het Neerse bedrijf is hij vier dagen in de week kok bij Ciro in Horn, een revalidatiecentrum voor mensen met hart- en longfalen. "Heel leuk werk vind ik dat. Ik heb veel contact met mensen en ik kan lekker bezig zijn met koken, één van mijn grote hobby's."

Net als bij muziek is koken bij Ton een manier om zijn creativiteit te uiten. Hij ziet iets en geeft er een eigen, creatieve draai aan. "Zo heb ik eens jaren geleden gereageerd op een advertentie in de krant. Ze waren op zoek naar een verrassend recept met asperges. Ik bedacht toen de aspergebitterbal. Kreeg ik een berichtje van de krant dat ze langs wilde komen om me te interviewen, maar ik had alleen nog maar het recept in mijn hoofd. Ik had het nog nooit gemaakt. Dat heeft toen wel een paar pogingen gekost."

Tony's Gang
De muziek is overigens niet verdwenen uit het leven van Ton. Hij leerde via YouTube accordeon spelen en richtte nog wat nieuwe muzikale groepjes op. Zo is Ton regelmatig op kermissen en terrassen te vinden met Tony's Gang. "We spelen jaren 70-muziek en hebben vooral veel lol. We waren een tijd gestopt, maar sinds drie jaar spelen we weer." Ook heeft hij nog een soloproject waarbij hij met zijn accordeon optreedt bij kleinschalige feestjes en in verzorgingshuizen. Ten slotte is Ton met Berni een muzikaal duo opgestart. De twee spelen voornamelijk voor een ouder publiek waarbij ze klassiekers ten gehore brengen. "The Cats, The Classics, Duitse schlagers, dat soort dingen."

Stilzitten is dan ook niets voor Ton. "Er kriebelt altijd iets bij mij. Ik zie overal mogelijkheden. Dat loopt door mijn hele leven. Er komen vaak spontaan dingen bij me op en dan doe ik die ook. Zelfs als ik dat nog niet kan. Dan probeer ik het tot ik het kan. Zo leer je het meeste."

Tekst en beeld: Rob Dieleman