Veel varkens- en kippenboeren stoppen toch niet

Van de 67 varkens- en kippenboeren die eerder aangaven deel te willen nemen aan de stoppersregeling, hebben er 24 besloten het bedrijf toch door te zetten. Dat blijkt uit een brief van het College van B&W aan de gemeenteraad.

Begin dit jaar werd bekend dat 67 bedrijven met intensieve veeteelt (varkens of kippen) in Peel en Maas gebruik wilden maken van de landelijke Stoppersregeling. 24 daarvan besloten daarna toch door te gaan met hun bedrijf. Die bedrijven moeten wel de vergunning en technische aanpassing van de stallen op orde hebben om door te kunnen gaan. Is dat niet het geval, dan blijven de stallen leegstaan, zo schrijft het college in de brief.

27 van de 67 boeren stoppen wel met hun bedrijf. De overige zestien agrariƫrs hebben besloten over te stappen van intensieve veeteelt naar een bedrijf met extensieve veehouderij (rundvee of paarden).

Gemeente Peel en Maas bood ook een coachingstraject aan met betrekking tot het stoppen. Daar meldden achttien veehouders zich voor aan. Bij drie ondernemers werd het traject voortijdig afgebroken. Bij drie andere bedrijven is het coachingstraject inmiddels afgerond. De overige twaalf trajecten lopen nog.