Toch nog muziek onder de Panningse toren

Het leek er lange tijd op dat het Raadhuisplein in Panningen dit jaar niet meer genoten zou kunnen worden van Muziek onder de Toren. Het muzikale project waarbij iedere week orkesten, bands of andersoortige muzikanten hun kunsten kunnen vertonen, kon dit jaar vanwege het coronavirus nog niet plaatsvinden. Vanaf zaterdag 8 augustus komt daar verandering in.

Het podium bij de befaamde toren van Panningen wordt al sinds 2012 om van april tot en met september muziekgroepen de kans te geven hun kunsten te vertonen. Dit jaar bleef het Raadhuisplein akelig stil op zaterdagmiddag. De organisatie, Stichting Bevordering Blaasmuziek (SBB), laat weten dat er toch weer gestart kan worden. Uiteraard worden de coronamaatregelen daarbij in acht genomen.

"De veiligheidsregio heeft toestemming gegeven voor onze verlate start", vertelt Wiel Geurts, voorzitter van SBB. "We zijn blij dat er weer muziek gaat klinken in het centrum. Maar we zijn ons er ook bewust van dat het coronavirus nog niet weg is. We zijn nog wel bezorgd en we vragen dan ook alle bezoekers om goed de richtlijnen die er zijn te volgen."

Podium te klein
De beperkingen en dan met name de anderhalvemetermaatregel zorgde ervoor dat het nog lastig was voor SBB om orkesten te vinden. "Vaak spelen te veel mensen in die orkesten en die passen niet allemaal op het podium als er afstand gehouden moet worden", vertelt Geurts. "Grote orkesten kunnen dus nog niet geplaatst worden. Het vergt wat flexibiliteit en inventiviteit van de betrokkenen om alles goed te regelen. Een ander probleem is dat veel muzikale groepen nog niet zijn begonnen met spelen en repeteren, dus het was even zoeken."

Het is Geurts en de rest van de organisatie inmiddels wel gelukt om het programma te vullen. "We hebben het bijna vol", vertelt Geurts. Maar goed ook, zegt de voorzitter, want er is veel behoefte aan de muziek en veel belangstelling van muziekgroepen om op het podium te staan. "Veel mensen hebben me laten weten dat ze het heel jammer vinden dat er geen muziek was op zaterdagmiddag. Er zijn toch veel mensen die er naar uit kijken. Ook krijgen we veel aanbiedingen binnen van orkesten die graag op het podium zouden willen staan. We hebben in die acht jaar toch een goede naam opgebouwd."

Richtlijnen volgen
De optredens gaan vanaf zaterdag 8 augustus iedere zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.15 uur plaatsvinden. De laatste optredens zijn op zaterdag 26 september. Het publiek wordt gevraagd gebruik te maken van de beschikbare zitplaatsen. Personeel van horecagelegenheid DOK6 ziet er volgens SBB op toe dat er geen samenscholingen plaatsvinden. "We vertrouwen erop dat passanten de richtlijnen en vooral de aanwijzingen opvolgen", aldus Geurts. Ook vraagt de organisatie om mensen die ziekteverschijnselen hebben, niet te komen kijken.

Tekst: Rob Dieleman
Beeld: Stichting Bevordering Blaasmuziek