Militair Helden veroordeeld voor drugssmokkel

Een 34-jarige militair uit Helden is door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot zes jaar cel voor het smokkelen van cocaïne. Vanuit Curaçao naar Nederland. Dat heeft de rechtbank maandag 3 augustus bekendgemaakt.

Op 28 juni 2019 werd op marinebasis Parera op Curaçao in twee zeecontainers een grote hoeveelheid cocaïne gevonden. De cocaïne was verstopt in drie plunjebalen en in een camelbag die in een legerkist lag. De zeecontainers zouden worden gebruikt om militaire goederen en militaire uitrusting naar Nederland te vervoeren. Uit onderzoek bleek dat de cocaïne was verstopt tussen de spullen van de man. Er werd DNA-materiaal van de Heldenaar aangetroffen op onder andere twee plunjebalen. De sleutels van de hangsloten waarmee een deel van de spullen was afgesloten, werden in het huis van de moeder van de man gevonden. De Heldense militair ontkende dat hij ook maar iets met de cocaïne te maken had. Volgens hem zouden anderen de cocaïne tussen zijn spullen hebben gestopt. Volgens de rechtbank is er echter geen enkele aanwijzing dat dit zo is.
De militaire kamer neemt het de man erg kwalijk dat hij cocaïne wilde smokkelen via een distributielijn van Defensie. Ook wist de man van het ‘zero-tolerance’ beleid dat binnen Defensie geldt met betrekking tot drugs. De rechtbank rekent het hem ook aan dat hij het imago van de Landmacht en Defensie heeft beschadigd. Daarom krijgt de man een gevangenisstraf van zes jaar. Deze straf is hoger dan de vijf jaar celstraf die de officier van justitie had geëist. De militaire kamer vindt dat de officier van justitie niet genoeg rekening heeft gehouden met de grote hoeveelheid cocaïne en de manier waarop de man misbruik heeft gemaakt van zijn positie als Nederlandse militair op Curaçao.