Stichting geeft drie avonden discozwemmen cadeau

Veel kinderen gaan dit jaar niet op vakantie vanwege coronacrisis en de maatregelen die het met zich meebrengt. Om te zorgen dat de kinderen toch nog kunnen gaan zwemmen, besloot Stichting Beheer Waterloat drie extra avonden voor discozwemmen in te plannen in het zwembad in Panningen. Omdat het een cadeau is aan de kinderen van Peel en Maas, is de toegang gratis.

Door het jaar heen kunnen kinderen ieder vrijdag terecht bij Laco Zwembad Peel en Maas (in de volksmond Waterloat) voor het discozwemmen à 6,40 euro per persoon. Als juni voorbij is, stopt echter ook het discozwemmen. Kinderen zijn dan op vakantie en ook het personeel van het zwembad kan er dan eventjes tussenuit. Maar zoals eigenlijk overal, is dit jaar bij Laco Zwembad Peel en Maas anders dan andere jaren.
"Veel kinderen gaan deze zomer niet op vakantie", vertellen Odilia Rens, Peter Joosten en Errol van Kempen, respectievelijk voorzitter van Stichting Beheer Waterloat, bestuurslid en manager bij het zwembad. "De kleinkinderen van Peter werden opstandig", vertelt Rens. "Ze waren het er niet mee eens dat het discozwemmen niet doorging. En hier bij het zwembad kwamen veel telefoontjes binnen met vragen of er vrijdags nog gewoon discozwemmen was."
Het zette de bestuursleden van de stichting aan het denken. "’Moeten we het zwembad in het kader van maatschappelijke betrokkenheid niet toch opengooien op vrijdag?’, vroegen we ons af", vertelt Rens. "We beseften dat de behoefte er is en dat het ook belangrijk is dat kinderen een kans hebben om lekker te zwemmen in de zomer. Daarop hebben we als bestuur van de stichting besloten om drie avonden discozwemmen als cadeau aan te bieden aan de kinderen van Peel en Maas."
Het cadeau bestaat eruit dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar op de vrijdagen 7, 14 en 21 augustus gratis mogen discozwemmen. De stichting betaalt de kosten voor het personeel. "De duikclub en de reddingsbrigade zijn druk bezig om vrijwilligers te vinden die bij de avonden als opzichters fungeren als aanvulling op het personeel", aldus Van Kempen. "Het is overigens vanaf 8 jaar omdat de jongere kinderen volgens de regels begeleid moeten worden door een volwassene. We willen juist dat het discozwemmen een avond voor de jeugd is. "
Naast het feit dat de kinderen zo wat afleiding hebben, is het volgens Van Kempen ook noodzakelijk dat de jeugd blijft zwemmen. "Je ziet dat kinderen na het behalen van hun diploma's, waarin ze ongeveer een anderhalf jaar wekelijks naar het zwembad komen, minder vaak een zwembad bezoeken. Vaak gebeurt dat alleen op vakantie. Die valt bij een aantal jongeren nu weg, dus het is wel belangrijk dat ze een kans hebben om alsnog hun vaardigheden te onderhouden. En daarbij is het altijd goed als kinderen bewegen. Dat is beter dan thuis zitten."
Het idee voor de gratis discozwemsessies is populair, vertelt Rens. "Het stond dinsdag 28 juli online en binnen drie dagen hadden we al zo'n honderd aanmeldingen binnen." Per avond is er plek voor 99 kinderen en vol is vol, laten de initiatiefnemers weten. Ook moeten de kinderen in bezit zijn van minimaal zwemdiploma A. Reserveren voor het discozwemmen is verplicht en kan door voornaam, achternaam, datum en telefoonnummer te mailen naar receptie.peelenmaas@laco.eu

Tekst: Rob Dieleman
Beeld: Facebook Laco zwembad Peel en Maas