Gemor in Helden over 'parkeerplaats' Molenstraat

Gemeente Peel en Maas kocht 1 november vorig jaar het verpauperde pand Molenstraat 19 en 19a. Het doel was om het gebouw zo snel mogelijk te slopen en 30 tot 40 parkeerplaatsen te realiseren. Het pand is inderdaad gesloopt, maar vooralsnog is parkeren alleen mogelijk met een vierwielaangedreven auto. Vanuit Helden is steeds meer gemor te horen over het braakliggend terrein.

Volgens de planning moest nog voor de zomer een parkeerplaats gerealiseerd zijn om de parkeerproblemen op de Molenstraat aan te pakken. Daar staan vaak aan allebei de kanten veel auto's geparkeerd. Die zorgen ervoor dat het verkeer op de weg gehinderd wordt of ze staan zo ver op de stoep dat mensen de straat op moeten om er langs te kunnen. Met de aankoop van het vervallen pand en parkeerplekken maken op de locatie zou er in één klap een eind aan het probleem kunnen komen.

Bijenweide
Diverse Heldenaren lieten de afgelopen weken via sociale media hun ongenoegen over de huidige situatie blijken. Het pand is inderdaad gesloopt, maar verdere werkzaamheden laten op zich wachten. Het perceel is inmiddels een prima bijenweide geworden, maar dat was niet de intentie van de gemeente. "Wij hebben het gemor ook gehoord", vertelt Peter Kurvers, voorzitter van het Dörper Overleg. "De kritiek klopt en is terecht, maar er komt snel verandering in."

Kurvers laat weten vorige week, onder meer naar aanleiding van de kritische geluiden, een gesprek te hebben gehad met de gemeente. "Het heeft langer geduurd, omdat de juiste stenen niet beschikbaar waren", vertelt Kurvers. "De gemeente heeft me verzekerd dat ze op 3 oktober beginnen met de realisatie van de parkeerplaats." De gemeente laat weten dat in week 41 (maandag 5 oktober) begonnen wordt met de aanpak. In week 45 moet het civieltechnische gedeelte (riolering, verharding, verlichting en dergelijke) gereed zijn. Daarna wordt aansluitend het groen aangelegd.

Visitekaartje
De gemeente laat weten dat de voorbereidingstijd langer heeft geduurd dan verwacht. "Zo bleek er meer tijd nodig voor onderzoek, zoals de bepaling van de waterdoorlatendheid van de bodem en werden we geconfronteerd met langere levertijden voor onder andere rioolputten", zegt de gemeente in een reactie. "De buurt is tijdens het proces meegenomen en geïnformeerd over de opgelopen vertraging", geeft de gemeente aan. "Door corona hebben we op een andere manier geprobeerd buurtgenoten te betrekken door te bellen en mailen. Aan de hand van deze input is er een groenplan gekomen. Dit wordt eind september ter plekke nog doorgesproken met de betrokken werkgroep. Uiteindelijk moet de plek straks een fraai visitekaartje van Helden worden."

Het Dörper Overleg is niet blij dat de parkeerplekken langer op zich laten wachten, maar heeft nu wel langer de tijd om de aankleding te bespreken en beter naar het totaalplan van Helden te kijken, geeft Kurvers aan. Wethouder Rob Wanten baalt er eveneens van dat de realisatie van de parkeerplaats vertraging heeft opgelopen. "We hadden al klaar willen zijn. We moeten langer wachten, maar dan is er straks een mooie oplossing voor de parkeerproblematiek in Helden."

Snelheid
De parkeerproblemen waren een reden voor Kurvers om in gesprek te gaan met de gemeente, de andere was een brief vanuit de provincie. Die liet weten niet van plan te zijn de snelheid op de Molenstraat en Roggelseweg, die midden door Helden lopen, van 50 naar 30 kilometer per uur terug te brengen. "Daar zijn we absoluut niet blij mee", vertelt Kurvers die met het dorpsoverleg al lange tijd bezig is om de veiligheid op de straat te verhogen. "De gemeente gaf aan nog in gesprek te gaan met de provincie over het onderwerp." De gemeente wil daar nog over kwijt dat 'ongeacht wat er in de toekomst met de Molenstraat gaat gebeuren, de parkeerplaats wordt aangelegd'.

Tekst en beeld: Rob Dieleman