Schuilhut Kessel-Eik drie maanden na plaatsing afgebrand

De schuilhut die in mei op de Musschenberg in Kessel-Eik werd geplaatst, was geen lang leven beschoren. Ergens in het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 september is het hutje tot de grond toe afgebrand. Dorpsoverleg Kessel-Eik baalt enorm van het vandalisme.

Dorpsoverleg Kessel-Eik liet in mei trots weten dat een gloednieuwe schuilhut was geplaatst op de Musschenberg, een natuurgebied aan de Maas in de buurt van het dorp. De hut werd neergezet naast een bekende fietsroute en diende als plek om uit te rusten en uit te kijken over de Maas. Al was dat laatste nog niet mogelijk. Het volgende project was namelijk om de bebossing weg te halen die nu nog de bezoekers van de Musschenberg het zicht op de rivier ontneemt.

Afgepikt
"Hebben we het zo mooi opgeknapt en dan wordt het ons na drie maanden alweer afgepikt", vertelt Jan Reinders. Hij is namens Dorpsoverleg Kessel-Eik lid van de werkgroep die zich bezighoudt met het aantrekkelijker maken van de natuurgebieden de Weerdbeemden en de Musschenberg. "We kregen van tevoren al vaker te horen dat het zomaar kon gebeuren dat het hutje niet zo lang zou blijven staan. Helaas is dat waarheid geworden", laat hij weten.

De twee natuurgebieden staan in Kessel-Eik vooral in de avonduren bekend als probleemlocaties. In een interview met diverse betrokkenen in de HALLO in juli bleek al dat er veel jongeren 's avonds feesten houden en dat er veel arbeidsmigranten illegaal vissen en rotzooi achterlaten. Twee controleurs van de visclub en Jan Reinders pleitten er toen al voor om vaker te handhaven in het gebied. De politie liet destijds weten het gebied al in de gaten te houden. De gemeente was niet op de hoogte van de problematiek.

Aantrekkelijker
Reinders laat weten het afgebrande hutje aan te gaan kaarten bij de gemeente. Die was ook verantwoordelijk voor de realisatie. Het plan voor de hut was afkomstig van de werkgroep van het dorpsoverleg en de gemeente voor de bekostiging. Het was de eerste verbetering aan het gebied, waar nog verschillende andere zaken aan toegevoegd moeten worden, zoals een strandje en een aanlegsteiger. Het uiteindelijke doel is om de gebieden aantrekkelijker te maken voor toeristen. Een direct gevolg daarvan kan zijn dat er meer mensen naar het gebied komen, waardoor het minder aantrekkelijker wordt voor hangjeugd of illegale activiteiten.

"Laten we hopen dat het afbranden van het hutje er misschien voor zorgt dat onze andere plannen in een stroomversnelling komen", aldus Reinders. "Dan heeft het vandalisme alsnog een positief effect gehad."

Beeld: Bekijk Kessel-Eik