Geplukt Stanley Cuijpers Grashoek

Hij is een echte sportliefhebber en erg fanatiek. Doordeweeks is hij actief als administratief medewerker en planner bij Beeren’s Internationaal Transport BV te Venlo, in het weekend staat hij op het veld als leider van het tweede bij SV Grashoek. Hij is net Abraham geworden en fan van Max Verstappen. Deze week wordt Stanley Cuijpers (50) uit Grashoek geplukt.

Stanley is geboren en getogen in Grashoek. Samen met zijn oudere broer Johan had hij daar een onbezorgde jeugd. Na de havo op het Bouwens en de meao solliciteerde Stanley op 19-jarige leeftijd bij zijn huidige werkgever Beeren Transport als administratief medewerker en planner. “Hier werk ik al 31 jaar met plezier. Samen met mijn directe collega vorm ik al zeker 30 jaar een sterk team.” Op jonge leeftijd leerde hij zijn vrouw Lizette (49) kennen. Samen kregen ze drie kinderen, Elise (24), Leike (21) en Nienke (20). Een echt Grashoeks gezin kun je wel zeggen, want ook Lizette komt er vandaan.

SV Grashoek
Voetbal is een rode draad in het leven van Stanley. “Ik ben bij SV Grashoek begonnen met voetballen bij de jeugd.” Op 17-jarige leeftijd kreeg Stanley echter een zware knieblessure. Na een half jaar lang in het gips, een operatie waarbij schroeven in zijn knie geplaatst werden, een hersteloperatie en vervolgens weer in het gips was het voetballen afgelopen. “Op een gegeven moment heb ik het lidmaatschap opgezegd. Voetballen ging niet meer.”

Maar de blessure sloeg Stanley niet uit het veld. “Het begon op een gegeven moment toch weer te kriebelen om iets voor de voetbalclub te doen. Daarom werd ik jeugdleider.” Niet alleen diverse jeugdteams, ook de veteranen, het derde en het eerste hebben onder de leiding van Stanley gevoetbald. Komend seizoen wordt hij leider van het tweede. “Afgelopen week hebben we de eerste proefwedstrijden gehad. Binnenkort beginnen de bekerwedstrijden weer, maar we hebben ons aan de coronaregels te houden. Zo mogen we maar met acht man tegelijk in het kleedlokaal zijn, ook in de rust. Dat is lastig met bijvoorbeeld een teambespreking Het houdt ons echter niet tegen, fanatiek zijn en blijven we. Ook nu.”

Natje en droogje
Als leider heeft Stanley een ondersteunende rol. Eerder was hij leider van het eerste. Een taak die vaak de hele zondag in beslag nam. “In de ochtend moest ik de materialen verzamelen en de wedstrijdformulieren invullen. Daarnaast zorgde ik dat alle spelers de juiste tenues met correcte rugnummers kregen en vervolgens werd de wedstrijd gespeeld. Dan is het al snel 18.00 uur voordat je thuis bent.” Het kostte Stanley toch iets te veel tijd, dus besloot hij leider van het tweede te worden. “Ik wil altijd winnen, maar een natje en droogje na de wedstrijd is niet onbelangrijk. Daar heb ik nu meer tijd voor.”

Stanley staat niet alleen naast het veld, maar is ook vaak te vinden voor de televisie. Alle sporten komen dan voorbij, van tennissen tot zwemmen. “Ik ben er mee opgegroeid. Mijn vader en broer hebben dat ook.” Zijn kinderen zijn ook sportliefhebbers, zo blijkt. Zoon Leike voetbalt in het eerste van SV Grashoek en dochters Elise en Nienke zijn te vinden op het volleybalveld. “Aan tafel hebben we het dan ook vaak over sport. Soms wel eens te veel.” Stanley is een fanatiek Feijenoord-supporter, iets wat in Grashoek niet veel voorkomt. “De meesten in het dorp zijn voor PSV of Ajax, maar samen met vier of vijf andere steun ik deze cultclub al sinds mijn tienerjaren.”

Formule 1
Naast voetbal is Stanley ook fanatiek fan van de Formule 1 met Verstappen als favoriet. Om 03.00 uur ’s nachts opstaan is voor hem geen straf. Hij slaat geen race over. Het liefst met zijn vrienden die ook groot fan zijn. “Het is soms wel wat passen en meten tijdens de coronatijden, maar het gaat prima.” Hij gaat ook wel eens naar races toe. “Inmiddels ben ik twee keer in Oostenrijk geweest. Niet echt om de hoek, maar dan maken we er een paar dagen vakantie van.” Dit jaar ging het niet door vanwege corona.

Familieman
Naast een grote liefde voor sport is Stanley ook een echte familieman. Hij gaat er graag op uit met het gezin, maar dat was dit jaar lastig. “In het voorjaar zouden we een midweek ergens in Nederland in een huisje doorbrengen en in september zouden Lizette en ik op vakantie gaan naar Spanje. Helaas werd dat gebied net oranje.” Ze hebben de vakantie kunnen verplaatsen naar volgend jaar. “Nu hebben we wel iets om naar uit te kijken.”

Binnenkort gaat het gezin er een dagje op uit met e-choppers. “We zijn ondertussen acht man sterk en dat is soms best lastig plannen”, vertelt Stanley. “De kinderen hebben allemaal een relatie, die ook allemaal sporten, en dat betekent dat de weekenden bij iedereen best druk zijn. Elk jaar plannen we een datum die we allemaal vrijhouden om wat leuks te gaan doen.” Tijdens de lockdown was het gezin veel te vinden aan de spelletjestafel. Sequence is het favoriete spel, maar ook dobbel- en kaartspellen kwamen veel voorbij.

Des Niks
Zo gek als Stanley is op zijn familie, is hij ook op zijn vriendengroep ‘Des Niks’. Naast alle verjaardagen organiseren ze elk jaar een vriendendag waar ook alle kinderen welkom zijn. “Met de kinderen erbij zijn we met 45. ’s Middags is er een activiteit en in de avond komt er een frietkar of steken we de barbecue aan.” Tijdens feesten in het dorp zoals de kermis en carnaval zoeken de vrienden elkaar op en zijn ze niet vies van een pilsje. Het is nog spannend of deze festiviteiten de komende tijd door kunnen gaan. Wat zeker wel gevierd gaat worden, is de verjaardag van vrouw Lizette die in januari Sara jaar wordt. “Corona of niet”, verzekert Stanley.

Tekst: Lotte Thijssen