‘Ik laat niemand meer doodgaan aan corona’

Het werkt: het antimalariamiddel dat huisarts Rob Elens voorschreef, zo blijkt uit een uitgebreide studie. “Ik vraag me al een halfjaar af waarom ik zoveel kritiek heb gekregen”, reageert de huisarts. De mogelijkheid dat medicijnfabrikanten hun invloed hebben uitgeoefend sluit hij niet uit. Maar met complottheorieën houdt hij zich niet bezig. “Ik richt me op het genezen van mijn patiënten.”

Rob Elens doet naar eigen zeggen gewoon zijn werk. Hij is huisarts, dus geneest hij zijn patiënten. Zo genas hij in april volgens hem negen patiënten van corona met een kuur van het antimalariamiddel hydroxychloroquine (HCQ). De kritiek die hij over zich heen kreeg was overweldigend. Zelfs de minister van Volksgezondheid noemde hem kwakzalver. “Ik wil graag excuses van Hugo de Jonghe”, zegt Elens.
Een studie bij veertien Nederlandse ziekenhuizen heeft hem immers in het gelijk gesteld: het middel kan wel degelijk helpen bij de behandeling van coronapatiënten.
De studie toont aan dat het risico om op de ic te belanden bij patiënten die het middel kregen toegediend, de helft lager lag. Nu dit onomstotelijk vaststaat, hoopt Elens dat huisartsen voortaan HCQ voorschrijven aan met corona besmette patiënten.

Geen sterfgevallen meer
Waarom hij aanvankelijk zoveel kritiek kreeg, begrijpt de huisarts niet. “Die vraag heb ik me al een halfjaar gesteld. Ik heb nog steeds geen antwoord op die vraag. Misschien zijn er partijen die geen behandeling willen. Die liever wachten op een vaccin.”
Hij kreeg kritiek van de inspectie omdat hij een off-label medicijn gebruikte en daarmee mensen in gevaar bracht. Volgen Elens mag dat wel degelijk. “Dat mag in individuele gevallen en met medische onderbouwing, als er voor een aandoening geen therapeutische richtlijn bestaat. En ik had het idee dat het wat deed. Het werkte in elk geval beter dan paracetamol.”
Hij maakte een filmpje en plaatste dat op internet. Misschien ging hij daarmee te ver, erkent hij nu. “Het is erg ongebruikelijk. Het leek of ik reclame wilde maken. Maar ik had ineens geen sterfgevallen meer in mijn praktijk. En daar was ik gewoon erg enthousiast over.”
Patiënten met milde coronaklachten krijgen van huisarts Elens vitamine D en C, zink, doxycycline en pro-oxide. Bij ernstige klachten komt daar in overleg met de familie een behandeling met hydroxychloroquine bij. “Dat is veiliger dan paracetamol”, stelt Elens. “Wel komt er als extra nog azitromycine bij. Dat kan als bijwerking hartritmestoornissen veroorzaken. Maar als daar bezwaar tegen is kunnen we dat vervangen door doxycycline.”

Anti-HCQ-lobby
HCQ is een off-label middel, zodat er voor medicijnfabrikanten nauwelijks geld mee te verdienen valt. Het zou zo maar kunnen dat medicijnfabrikanten hun invloed hebben uitgeoefend richting de inspectie, meent Elens. “Er is een enorme anti-HCQ-lobby.” Met complottheorieën houdt hij zich verder niet bezig. “Er zijn zo veel theorieën, ik hou me daar verre van. Mijn focus ligt op HCQ en de therapie. En bij mijn patiënten.”
Elens zegt blij te zijn “dat is aangetoond dat het niet alleen in andere landen, maar ook in Nederland werkt.” Hij richt zich weer helemaal op zijn werk. “We kunnen nu gelukkig veel mensen helpen en de druk bij de ziekenhuizen wegnemen.”

Tekst: Marc van der Sterren
Foto: Rob Dieleman