Tijdelijke terrasoverkappingen toegestaan tot juli 2021

Gemeente Peel en Maas staat tot 1 juli terrasoverkappingen toe van bestaande terrassen bij de horeca. Hierdoor geeft de gemeente de horeca ook in de wintermaanden de kans om zo rendabel mogelijk te exploiteren.

De horecaondernemers van Peel en Maas hadden vanaf 1 juli dit jaar de mogelijkheid om tijdelijk hun bestaand terras uit te breiden. Om hun horeca-inrichting financieel rendabel te exploiteren, hadden ze extra ruimte nodig door de anderhalvemeternorm uit de coronamaatregelen.
Nu de zomerperiode ten einde loopt, is de horeca op zoek naar mogelijkheden om de activiteiten
buiten te kunnen blijven voortzetten, ook in de koudere perioden van het jaar. Een bestaand terras voorzien van een tent of ander tijdelijk bouwwerk is de meest voor de hand liggende oplossing. Formeel gezien is daar een omgevingsvergunning voor nodig. Door de betreffende vergunningen tijdelijk te verlenen tot 1 juli 2021 kunnen de regels uit het bestemmingsplan ruimer worden uitgelegd en toegepast. Door uitbreiding alleen toe te staan op bestaande terrassen is een aanpassing van de geldende drank en horecavergunning en het gebruik van de openbare ruimte (exploitatievergunning) niet aan de orde. Door tenten en bouwsels toe te staan, loopt de gemeente 20.000 euro mis aan leges.