Gemeente wil openingstijden winkels op zondag verruimen

De openingstijden voor winkeliers op zon- en feestdagen worden met vier uur verruimd. Althans, dat staat in een voorstel van het College van B&W aan de gemeenteraad. Winkels mogen nu van 10.00 tot 17.00 uur open zijn, maar de gemeente wil dat uitbreiden naar tijden van 09.00 tot 20.00 uur.

De gemeente kreeg een verzoek vanuit Jumbo Panningen, met ondersteuning van andere supermarkten in de regio, om de tijden op zon- en feestdagen te verruimen. De winkels vroegen de gemeente de openingstijden gelijk te trekken met normale doordeweekse dagen. Het college vindt het echter een te grote inbreuk op de directe omgeving om de winkels tot 21.00 of 22.00 uur open te laten en kiest voor de optie tot 20.00 uur.

Volgens de gemeente biedt de verruiming kansen voor ondernemers. In de omgeving zijn er al verschillende gemeentes waar de winkels langer open mogen zijn op zon- en feestdagen. "Het voorstel stelt ondernemers in staat beter te concurreren met die omliggende gemeenten", aldus de gemeente. Verder speelt de gemeente met de verruiming in op de behoeften van de consument. "Met het oog op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de 24-uurseconomie en groeiende arbeidsparticipatie, vraagt de consument steeds meer om flexibele winkelmogelijkheden. Voor veel supermarkten is de zondag reeds, na de vrijdag en zaterdag, de derde omzetdag van de week."

Initiatiefnemer Harald van Beek, eigenaar van Jumbo Panningen, zegt dat zijn klanten schreeuwen om een verruiming van de tijden op zondag. "Er komen al veel klanten op zondag en die stroom is nog steeds groeiende. Het zorgt ook voor duidelijkheid bij de klant als de zondag hetzelfde is als de rest van de week. Dat is nog niet het geval in het collegevoorstel, maar het is een goede eerste stap." Het kan volgens Van Beek iets meer overlast veroorzaken voor de buurt. "Maar er rijden evengoed auto's op straat. En op zondag wordt er niet gelost bij ons. We hebben medewerkers die willen werken en een cao die daar vriendelijk voor is, dus ook daar is het geen probleem."

Verschillende supermarkten in de regio schaarden zich achter het verzoek van Jumbo Panningen. Zo willen Jan Linders Panningen, Albert Heijn Panningen, Jumbo Meijel en Jumbo Maasbree eveneens een verruiming van de openingstijden. Ook Centrummanagement Panningen en winkeliersvereniging Panningen zijn vóór het plan. Plus Helden en het bestuur van Retailgroep Peel en Maas vinden het geen goed idee. De gemeente benadrukt in het voorstel dat het geen verplichting voor winkeliers is om open te gaan. "Zij mogen hier gebruik van maken."