Politie controleert extra op vuurwerkoverlast

De politie gaat in Peel en Maas de komende tijd vaker controleren op vuurwerkoverlast. De extra controles komen naar aanleiding van meldingen van overlast in onder meer Helden, Panningen en Maasbree.

Op diverse plekken in de drie dorpen is sprake van overlast door het illegaal afsteken van vuurwerk. Normaal gesproken mag vuurwerk worden afgestoken op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 02.00 uur 's nachts. Buiten deze tijden is dat strafbaar. Het kabinet maakte vorige week bekend dat de verkoop en het afsteken van vuurwerk de komende jaarwisseling eenmalig wordt verboden. Zij wil hiermee extra druk op de hulpdiensten voorkomen.
De politie in Peel en Maas kreeg de afgelopen tijd veel meldingen van vuurwerkoverlast in vooral Helden, Panningen en Maasbree. “In het weekend is de overlast wat meer dan door de week, maar eigenlijk wel gedurende de hele week”, zegt wijkagent Luc Janssen desgevraagd. Volgens hem zijn de meldingen voornamelijk in het begin van de avond tot in het begin van de nacht. “We vermoeden dat het vuurwerk wordt afgestoken door jongeren van 12 tot 16 jaar. Ouders hebben daar natuurlijk ook een deel verantwoordelijkheid in.” De politie roept ouders dan ook op een oogje in het zeil te houden. “Wij zouden het in elk geval fijn vinden als ouders dit een beetje in de gaten houden en hun kinderen aanspreken op het afsteken of op het bezit van vuurwerk. Veel mensen weten niet dat categorie 1 vuurwerk (zoals sterretjes, red.) het hele jaar te koop is en afgestoken mag worden. Échter vergeten veel mensen, die categorie 1 vuurwerk kopen, weer dat je het misschien wel mag afsteken, maar er géén overlast mee mag veroorzaken.” Hij geeft aan dat het bij het merendeel van de overlastmeldingen niet om categorie 1 vuurwerk gaat.

Patrouilles
Afgelopen weekend is er extra door de politie gecontroleerd en dat zal de komende tijd nog vaker zijn. Janssen: “Zeker in de laatste dagen van het jaar zullen we, zoals elk jaar, wel extra patrouilles in dienst hebben. Zeker met het vuurwerkverbod dat er aan zit te komen.”

Tekst: Marieke Vullings