Geplukt - Hai Manders

Veel ‘Dörpser’ dan Hai Manders zijn ze bijna niet te vinden. Het is makkelijker om te vragen bij welke verenigingen de 77-jarige geboren en getogen Heldenaar niet heeft gezeten in zijn dorp. Zo is hij al zestig jaar lid van beugelclub HBC en schutterij Sint Lambertus. Deze week wordt Hai geplukt.

Je kunt wel proberen om Hai overdag thuis te zoeken, maar de kans is groot dat je hem daar niet aantreft. De liefde voor zijn vrouw Lies en drie kinderen is groot, maar dat weerhoudt Hai er niet van om elke dag van de week binnen te lopen bij het clubhuis van de beugelvereniging. Daar is hij al sinds het gebouw klaar was in 1995 beheerder van. “Ik houd de bar bij, kijk naar de voorraad die er nog ligt en ik controleer de geldstroom. Ook zorg ik er voor dat de bar iedere dag weer netjes is opgeruimd.”

Tegenwoordig is Hai dus een ‘gewone’ vrijwilliger. Dat was wel eens anders. Hij zat vanaf zijn 22e in het bestuur van HBC. Eerst 20 jaar als secretaris en daarna nog 25 jaar als voorzitter. “Ik beugelde al sinds mijn 14e bij de vereniging en toen hebben ze me op een gegeven moment gevraagd om secretaris te worden. Daar kwam ik niet meer vanaf”, lacht Hai. De beugelvereniging was toen nog heel klein en gehuisvest op de Baarloseweg. Mede dankzij de inspanningen van Hai verhuisde de club naar de huidige locatie bij de voetbalclub aan de Kloosterstraat. “Ik vond het belangrijk dat er meer mensen uit het dorp bij zouden komen, niet alleen bewoners van de Baarloseweg.”

De beugelsport betekent dan ook veel voor Hai. Zoveel zelfs dat hij 30 jaar in het districtsbestuur en het hoofdbestuur van de Nederlandse Beugel Bond zat. Daarnaast was hij 32 jaar competitieleider. “Dat was toen nog wel iets anders dan nu met allemaal die computers”, vertelt Hai. “Ik weet nog dat ik in 1985 één van de allereerste Commodores heb aangeschaft bij de club. Dan was het allemaal iets makkelijker bij te houden dan met de pen.” Het beugelen is Hai nog niet verleerd. “Ik speel nog regelmatig. Beugelen is een stukje van mijn leven geworden. Daar kan ik niet zonder.”

Opmerkelijk genoeg is HBC niet de enige Heldense vereniging waar Hai al 60 jaar bij zit. Ook bij schutterij Sint Lambertus is hij al zo lang lid. In al die jaren werd hij één keer koning. “In 1976. Twee weken eerder was mijn dochter geboren. Dat was een goede maand.” Toch kon Hai behoorlijk goed schieten. Zo was hij 24 keer aanwezig bij het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) om mee te schieten met het zestal van Helden. “We werden één keer derde. Daarna ben ik nog ondersteuner geweest van het zestal. Toen werden we nog één keer tweede en derde op het OLS. Helaas is winnen net niet gelukt.”

Inmiddels schiet Hai niet meer. Bij een ongeval op het werk, Hai was 35 jaar timmerman op de bouw, raakte zijn oog beschadigd. De bölkes zijn daarom lastig te zien voor Hai. Daarom houdt hij het nu nog bij meelopen in de optochten van de schutterij. Naast de schutterij en HBC was Hai in het verleden ook lid van voetbalvereniging VV Helden, zat hij acht jaar in de raad van De Dörper Kuus en was hij tien jaar lid van Sportraad Helden. Voor al zijn verdiensten kreeg Hai in 2004 een koninklijk lintje. “Dat is een mooie waardering. Dat ze aan je gedacht hebben en weten wat je allemaal gedaan hebt.”

Hai is dus wel te omschrijven als een echte verenigingsman. Wat hem daar vooral in trekt, is het menselijk contact. “Ik doe het nu al een tijdje wat rustiger aan en zit nergens meer in het bestuur bijvoorbeeld. Dat was even wennen voor mij. Ik vond vergaderingen altijd heerlijk. Het allerleukste vond ik dat we na afloop gewoon allemaal samen aan het ‘buffet’ konden zitten. Ook al was het er fel aan toe gegaan tijdens de vergadering, tijd voor een afsluitend pilsje was er altijd.”