15 vragen aan Mathilde van Haren

Iedere week is beantwoordt een jongeren uit Peel en Maas de 15 vragen. Deze week de 17-jarige Mathilde van Haren uit Panningen.

Naam Mathilde van Haren
Leeftijd 17 jaar
Woonplaats Panningen
School het Bouwens

Welke sport vind je leuk?
Ik vind veel sporten leuk en heb er ook meerdere beoefend. Ik heb jaren geturnd en klassiek ballet en jazz dance gedanst. Ik heb ook paard gereden. Mijn favoriete paard was Pevanto, waarmee ik met groepsdressuur de eerste prijs heb gehaald. Momenteel tennis ik en begeleid ik als assistent-jeugdcoach de jongste groep kinderen, waar mijn zusje Chantalle bij zit. Door mijn jongere broer Johan ben ik dit jaar met een vriendin gestart met fitness. Doordat je niet bent gebonden aan vaste tijden is het beter te combineren met school.

Waarvan word jij enthousiast?
Ik vind het heerlijk om een terrasje te pikken of gezellig een ijsje te eten. Ik vind het ook leuk om concerten te bezoeken, zoals van Ed Sheeran en Justin Timberlake. Dit jaar heb ik mijn rijbewijs gehaald. Ik vind het leuk dat ik van mijn oma een auto heb gekregen en dat mijn ouders mij meestal laten rijden als we op pad gaan.

Hoe verras jij iemand het liefst?
Het hoeven geen grote dingen te zijn om iemand te verrassen, vind ik. Dingen doen zoals samen met mijn zusje bakken of eten koken, onverwacht bij mijn hoogbejaarde oma’s helpen of mijn moeder die ziek is verrassen met een wellnessavondje thuis met een gezichtsmaskertje, nagels lakken en samen de jacuzzi in met een lekkere non-alcoholische cocktail.

Welke trend heb jij gevolgd die je nu helemaal niet meer leuk vindt?
Ik ben niet zo’n trendvolger. Ik heb wel een keer geprobeerd mijzelf met een duck-face op de foto te zetten, maar heb dit snel verlaten. Want eerlijk gezegd vind ik een mooie glimlach mooier dan een duck-face, oftewel ‘a smile is the best make-up’.

Wat doe je het liefst op een vrijdag- of zaterdagavond?
Gezellig op de bank een film of televisieserie kijken met kaarsjes aan. Ook vind ik het leuk om zelf een vuurtje in de open haard te maken en dan te genieten van het knetterende vuur. Ik ben ook echt een spelletjes-mens. Volgens anderen ben ik daar erg fanatiek in.

Wie is je favoriete leraar?
Ik heb niet een specifieke leraar die mijn favoriet is. Leraren die ik erg kan waarderen zijn diegenen die goed uit kunnen leggen, gestructureerd werken, mij positief stimuleren en die van een grapje houden. Rondom mijn havo-examenperiode afgelopen schooljaar waren sommige leraren buiten de lesuren bereikbaar en zij spraken vertrouwen in mij uit. Ik hoop volgend schooljaar vwo-examen te doen en opnieuw enthousiaste leerkrachten om mij heen te hebben.

Heb je ooit gespiekt?
Ik heb nog nooit gespiekt. Ik vind namelijk dat ik zelf de stof moet beheersen. Later kun je het misschien nog hard nodig hebben en bij het examen moet je het ook zelf doen. Ik heb wel meegemaakt dat anderen bij mij spiekten.

Hoe breng je het liefst een regenachtige dag door?
Lekker lang uitslapen, spelletjes doen, creatief bezig zijn, gezellig een film kijken of televisieprogramma’s terugkijken die ik gemist heb. En tussendoor, als het droog is, een wandeling maken met onze hond Luna.

Om wie lach jij het meest?
Ik bezoek regelmatig theatervoorstellingen in DOK6. Daar heb ik vaak moeten lachen om cabaretiers. Hun vindingrijkheid vind ik fantastisch. Ik probeer de grappen te onthouden, maar helaas lukt dat niet altijd. Van een avond komedie, toneel of met mijn vriendinnen iets doen kan ik van genieten. In ons gezin proberen we ook zoveel mogelijk te lachen. Iedereen heeft zo zijn eigen humor.

Waar heb je het laatst de slappe lach om gekregen?
Mijn moeder overviel mij een keer door me mee te nemen naar Thunder Down Under in DOK6. Als ik er nu aan denk, schiet ik weer in de lach. Ik wist niet wat ik zag. Eerst durfde ik niet tegen vriendinnen te zeggen dat ik daar was geweest, totdat één van hen zei dat ze een keer naar Las Vegas wilde om die dansende mannen te zien. Ik zei toen dat ze gewoon in Panningen waren geweest.

Wat is je favoriete luchtje?
Olympéa van Paco Rabanne vind ik een aanrader.

Waar maak jij je huiswerk het liefst?
Op mijn slaapkamer aan mijn bureau. Ik heb daar een mooi uitzicht over Helden en Panningen. Heerlijk om af en toe dan in de verte te staren. In de woonkamer maak ik ook regelmatig huiswerk, zodat ik meer meekrijg van wat er gebeurt in ons gezin.

Wat is je laatste miskoop geweest?
Ik hou van shoppen en ik denk dat velen dit wel zullen herkennen. Je staat in de winkel iets te passen dat heel leuk lijkt, maar dan kom je thuis en je ziet dat het toch niet zo mooi staat. Dat had ik pas geleden met een truitje. Bij thuiskomst vond ik de mouwen te wijd.

Wat is je grootste blunder?
Die ene keer dat mijn broodtrommel op school uit mijn handen viel. De inhoud lag voluit over de grond. Iedereen keek naar mij. Op dat moment kon ik wel door de grond zakken.

Wat zou je doen als je een week alleen thuis zou zijn?
Gezellige dingen met mijn vriendinnen doen, bijvoorbeeld shoppen, een terrasje pakken of pretpark bezoeken. Of naar het Land van Maas en Waal gaan, waar veel familie van mij woont.