Mode

Bij culturele vorming zijn wij bezig met het maken van een werkstuk en ik hou het samen met iemand uit mijn klas over schoonheid en mode door de eeuwen heen. Terwijl ik dus een filmpje daarover aan het kijken was, viel mij op dat de persoon er per eeuw helemaal anders uitziet. Men had dus eigenlijk per eeuw een ander beeld van schoonheid en mode.

Ik dacht aan het beeld van schoonheid nu en hoeveel mensen zich wel niet laten beïnvloeden door een simpel kledingstuk of merk. Er komt namelijk bijvoorbeeld in een tijdschrift te staan dat dit T-shirt of deze trui nu helemaal in de mode is, maar wie bepaalt dat eigenlijk? Zijn het de makers van het tijdschrift? Beroemd­heden? Mensen van jouw eigen leeftijd?

En wat als die trui of dat T-shirt nou in de mode is? Dan gaat iedereen dat dragen en zie je elke dag misschien wel tien keer iemand die hetzelfde als jij draagt. Dan is er toch ook niks origineels meer aan? Je gaat dan als het ware gewoon mee met een groep en je zorgt er dan voor dat jijzelf geen speciale eigen stijl meer hebt, maar misschien wel dezelfde stijl als tien anderen op jouw school.

Je moet ook denken aan hoeveel het wel niet kost. Het is namelijk waarschijnlijk een kledingstuk van een speciaal merk en omdat dat in de mode is, wordt er ook weer meer om gevraagd. Ook ga je die trui of dat T-shirt misschien wel niet meer dragen wanneer het weer uit de mode is, waardoor je te veel hebt betaald voor iets dat je maar een paar keer aandoet.

Trek je dus niet te veel aan van wat er nu wel of niet in de mode is, het verandert waarschijnlijk toch weer binnen een paar maanden.

Lieke