Poll week 45

De openingstijden op zondag moeten gelijk getrokken worden met andere dagen

Het College van B&W wil de openingstijden op zondag voor winkeliers verruimen. Het wordt nog niet gelijk getrokken met doordeweekse dagen, maar winkels mogen, als de gemeenteraad het voorstel goedkeurt, straks vier uur langer open zijn op zondag dan nu het geval is. Jumbo Panningen legde de vraag neer bij de gemeente en werd gesteund door de andere Jumbo's in Peel en Maas en de Albert Heijn en Jan Linders in Panningen.

Als de consument er behoefte aan heeft waarom zou de gemeente daar dan niet in mee moeten gaan? Blijkbaar is de zondag niet meer de rustdag die het vroeger was. Mensen hebben juist vrij en hebben dus de tijd om boodschappen te doen. Werknemers krijgen meer betaald en er wordt niet gelost, dus qua overlast valt het mee.

Aan de andere kant is het zo dat dit voorstel vooral profijt oplevert voor de grote supermarkten. Voor kleinere winkels is het niet mogelijk hierin mee te gaan. Het kost te veel en als het kleine bedrijfjes zijn, moeten de werknemers wel heel veel werken. Daarnaast komen er veel mensen op af en hebben omwonenden wel degelijk last van de bezoekers van de winkels. De zondag behouden als relatieve rustdag is helemaal niet verkeerd.

De openingstijden op zondag moeten gelijk getrokken worden met andere dagen. Wat vindt u?