'Andere' Kerstmis in parochiekerk Panningen

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Smartenkerk in Panningen heeft Kerstmis anders gevierd dan normaal. Er mochten maximaal dertig mensen aanwezig zijn bij de diensten op Eerste en Tweede Kerstdag, toch was de kerk niet vol. "Het lijkt erop dat corona de mensen toch echt heeft afgeschrikt", aldus pastoor Piet Houben.

Een lege kerk, dat was het beeld van kerstavond. Waar normaal een avondmis zou worden gehouden, werd deze voor heel Nederland door de regering verboden. Op Eerste en Tweede Kerstdag werden er in de ochtend missen gehouden waarbij maximaal dertig personen aanwezig mochten zijn, hier moesten geïnteresseerden zich van tevoren voor aanmelden. Toch werd het maximum aantal personen in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Smartenkerk in Panningen niet behaald. Er vulden volgens pastoor Houben per dienst 'slechts' 20 à 25 mensen de kerkbanken. Volgens hem heeft dit ermee te maken dat mensen zijn afgeschrikt door de coronaberichtgeving. Toch kijkt hij niet ontevreden terug op de kerst van 2020. Houben: "Daar waar in 2020 met Pasen alles achter gesloten deuren moest plaatsvinden in verband met corona, ben ik nu allang blij dat we de kerkdeuren überhaupt mochten openen."

Want naast de geplande ochtenddiensten, mochten de deuren op Eerste en Tweede Kerstdag overdag gewoon open voor bezoekers. Volgens pastoor Houben was er een ruime animo van mensen om de Panningse kerk te bezoeken. Houben: "Het was mooi om te zien dat er toch nog veel ouders met kinderen langskwamen om de kerk te bezoeken voor het bewonderen van de kerststal, om een kaarsje op te steken en/of een gebedje te zeggen. En om de traditionele rood met groene kerstverlichting te bewonderen." Volgens de pastoor is deze kerstverlichting die staat op het priesterkoor hét pronkstuk van de Panningse kerk. De verlichting wordt ieder jaar opnieuw naar de kerk gebracht om deze te verlichten tijdens de kerstdagen. Het is een traditie die jaren terug in gang is gezet door Freek Janssen (zg.) en wordt voortgezet door Jacques Peeters.

Al met al kijkt pastoor Houben met een tevreden blik terug. "Alles bij elkaar ben ik tevreden gezien de huidige omstandigheden. Ik ben blij dat de kerk toch haar deuren kon openzetten en ik hoop van harte dat iedereen het geloof en de heer meeneemt het nieuwe jaar in."

Tekst: Roosje Delsing
Beeld: Jac Willekens