Medeverdachten bij overval op echtpaar in Kessel veroordeeld

Rechtbank Limburg heeft een gevangenisstraf opgelegd aan de mededaders van de overval van een ouder echtpaar in Kessel in de nacht van 1 oktober 2018. De daders drongen binnen en bedreigden de bewoners met een mes, waarna ze in totaal ongeveer 25.000 euro buit hebben gemaakt. De verhuizer die hen tipte heeft ook een gevangenisstraf opgelegd gekregen. De chauffeur van de daders is vrijgesproken.

Het echtpaar woonde slechts vijf dagen in hun nieuwe huis voordat ze overvallen werden. De verhuizer vernam van het echtpaar dat zij recentelijk hun bedrijf hadden verkocht. Deze stal 1.000 euro van het echtpaar en informeerde de daders dat er geld aanwezig was in het pand. De daders hebben vervolgens in de nacht van 1 oktober het echtpaar overvallen. In het proces komt naar voren dat de verhuizer ook bij een andere verhuisklus sieraden heeft gestolen, waarvoor hij ook gestraft wordt. Ondanks dat hij niet aanwezig was bij deze overval, krijgt hij voor de diefstallen en zijn medeplichtigheid een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd. De twee medeverdachten krijgen een gevangenisstraf van drie en vier jaar opgelegd.

De chauffeur van de overvallers werd vrijgesproken. De daders verklaren dat zij de chauffeur bewust niet geïnformeerd hadden, en dat hij dus niet wist dat het om een overval ging. Hij zette de daders af en vertrok, in plaats van bijvoorbeeld met draaiende motor te wachten om de vlucht voor de daders zo makkelijk mogelijk te maken. De rechtbank concludeert dat er geen bewijs is van een nauwe en bewuste samenwerking, noch dat hij opzettelijk behulpzaam is geweest, waardoor hij niet medeplichtig wordt verklaard. Een andere verdachte werd ook vrijgesproken. Deze was niet aanwezig bij de overval, maar zou enkele dagen voor de overval de woning hebben verkend. Er is onvoldoende bewijs dat hij dit opzettelijk met het doel van het gepleegde misdrijf heeft gedaan. Eerder in december werd een van de andere daders veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar.