Nieuwe Limburgers in carnavalsoptocht

In Baarlo sprong tijdens de carnavalsoptocht de groep van Valuas-docente Fenna Bongers, haar collega’s en de klassen van nieuwe Limburgers in het bijzonder eruit.

De Baarlose Fenna is docente van de ISK, de internationale schakelklas voor jongeren die de Nederlandse taal nog niet spreken omdat ze pas net in Nederland wonen. Samen met haar collega’s en vriendengroep liepen veertig jongeren uit onder andere Eritrea, Syrië en Mexico mee in de carnavalsoptocht, wat voor iedereen erg bijzonder was. “Dat was echt één van de hoogtepunten van het afgelopen jaar, helemaal nu ik er achteraf op terugkijk”, vertelt Fenna. “Het heeft een extra boodschap gekregen. We droegen uit dat we zo vrij als een vogeltje waren. Een maand daarna begon de lockdown, dus achteraf heeft dat nog wel een symbolische betekenis. Op het ene moment mag en kan alles en dat kan zomaar afgelopen zijn. Maar ik wil het niet vergelijken met oorlog.”
De groep kreeg veel leuke reacties uit alle hoeken. “Iedereen begreep de boodschap. Dat vond ik ook wel het belangrijkste, dat deze jongeren positieve aandacht kregen.” Nog geen maand later stond alles op zijn kop. “Eigenlijk was dat het laatste wat we hebben kunnen doen met de leerlingen, want ook het onderwijs ging online.”

In de schakelklassen wordt elke kans genomen om leerlingen kennis te geven van onze cultuur, waar carnaval niet bij kan ontbreken. “We werken met een klein team van enthousiaste mensen. Ieder Nederlands feest of speciale dag grijpen we aan om daar echt iets van te maken op school, zoals Sinterklaas bijvoorbeeld. We vieren het feest en geven er informatie over. Maar ook bijvoorbeeld Paarse Vrijdag, om aandacht te besteden aan diversiteit en seksualiteit.” Het idee van de carnavalsoptocht was in eerste instantie een unicum. “Het idee was specifiek voor dat jaar, omdat ik het bedacht naar aanleiding van 75 jaar vrijheid. De leerlingen vonden het helemaal geweldig en zeiden, ‘oh, dat doen we volgend jaar weer.’” Het feit dat er dit jaar geen carnaval is, is natuurlijk jammer, maar lachend vertelt Fenna: “De laatste herinnering van dat alles normaal was, was voor mij carnaval, die optocht. Ik heb dus zoiets van, laten we die nog overslaan, dan hebben we alles een keer overgeslagen en dan kunnen we langzaam terug naar het oude en vertrouwde.”

Tekst: Koen van Meijel