Burgemeester Delissen - Van Tongerlo blikt terug

2020 vloog volgens burgemeester Wilma Delissen- Van Tongerlo voorbij. Een jaar waarin ze mooie momenten meemaakte, maar ook emotionele.

Volgens burgemeester Wilma Delissen-Van Tongerlo begon 2020 vol verwachting, met mooie momenten zoals een geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst en een bezoek van koning Willem-Alexander aan Kessel en Baarlo. "Het lijkt misschien lang geleden, maar dat moment is me wel bijgebleven. Ik vond het mooi om te zien dat de koning echt de tijd nam om naar de inwoners te luisteren. De gemeenschap deelde hartverwarmende momenten waarop ze trots zijn, veel mensen waren voor hem uitgelopen."

Daarna stond Peel en Maas stil bij de gruwelen van de Holocaust door de onthulling van het tijdelijke monument Levenslicht in de hal van het Huis van de Gemeente. Eind januari vond de bestuurlijke overdracht van het OLS plaats waarna in februari nog carnaval werd gevierd. En toen kwam de wereld langzaam tot stilstand. "Op 9 maart belde de directeur van de Veiligheidsregio over de eerste coronabesmetting in Peel en Maas. De periode die volgde staat ons allen op het netvlies. Veel inwoners zijn overleden, de zorgmedewerkers lopen op hun tandvlees, ondernemers moeten hun bedrijf sluiten, scholen gaan op slot, evenementen kunnen niet doorgaan. En ook nu zitten we in een ongekend moeilijke periode. Het heeft zo’n impact."

Wat volgens de burgemeester mooi was om te zien, was de verbondenheid. Ondanks het leed waren er lichtpuntjes in deze periode. "We misten het fysiek ontmoeten, maar daardoor zijn mooie initiatieven ontstaan; de berenjacht, applaus voor de zorg, een bezoekje aan de deur, elkaar op digitaal gebied helpen en vrijwilligers die zich inzetten voor ouderen. En dat is nou juist waar Peel en Maas sterk in is. Daar krijg ik energie van."

De zomervakantie leek wat ruimte te bieden voor rust en het langzaamaan weer oppakken van het gewone leven. "Het woord 'coronahaard' dat onze gemeente in de media opgeplakt had gekregen ebde weg. Gelukkig maar want dit deed onrecht aan het verdriet wat hieronder lag. Samen hebben we er de schouders ondergezet elkaar op weg geholpen”.

De burgemeester noemt het een jaar om nooit te vergeten. "Als 2020 ons iets heeft geleerd dan is het wel dat niets blijvend en vanzelfsprekend is. Wat kijk ik uit naar 2021. Een nieuw jaar vol uitdagingen, gezondheid, veerkracht en perspectief. Dat wens ik u allen toe”.