De wilde achtbaan van Circus Freiwald

Voor de Duits-Nederlandse familie Freiwald was 2020 een wilde achtbaan. Door het coronavirus strandde het circus op zijn verblijfplaats in Beringe. Daarnaast was lang het lot van olifant Buba onzeker. In december besloot de regering dat ze toch bij de familie mag blijven. Dat zorgde voor veel vreugde bij de familie, maar daarbij zijn de zorgen nog niet verdwenen.

"Het was een verschrikkelijk zwaar jaar", vertelt directeur Lutz Freiwald. "We hebben erg veel geluk gehad dat mensen en bedrijven ons wilden helpen." De circusfamilie kan niet reizen of optreden en de dieren van het circus hebben veel zorg en voedsel nodig. In april uitte de familie haar zorgen en kreeg ze veel steun vanuit alle hoeken. "Na een tijd kon ik het niet meer accepteren. Ik wilde weer dat we het allemaal zelf konden doen, ik wilde niet bedelen. We hebben ook al het werk aangenomen dat we konden krijgen. Ik heb meegeholpen met auto's repareren, in vrachtwagens gereden, voor verschillende bedrijven gewerkt, zodat ik voor mijn familie en dieren kan zorgen." De steun is langzaam afgezwakt, maar het virus houdt aan. Vooral nu rond de winter tasten ze weer in het duister. "Ik dacht dat we het wel alleen konden redden, maar het is echt moeilijk. We lopen al een hele tijd achter de rekeningen aan."

Voor het houden van Buba heeft de familie een gelukkige uitzonderingspositie gekregen, maar financiële steun zat er niet in. “Het probleem is dat we in Nederland ingeschreven zijn, maar met een Duits adres. Nederland zegt dat we een Duits bedrijf zijn, maar Duitsland zegt: ‘jullie zijn al bijna elf jaar in Nederland, en jullie betalen daar de belasting’. We krijgen aan beide kanten geen uitkering.” Alle hulp die ze krijgen is van harte welkom. “Momenteel kunnen we alles gebruiken, materiaal, financiële hulp, voer, alles hebben we nodig.”

Het liefst wat de directeur nu wil, is weer gewoon kunnen optreden. “We willen mensen kennis laten maken met onze cultuur en ze opvrolijken en laten lachen. Geld verdienen is natuurlijk belangrijk, anders werkt het allemaal niet, maar onze missie is om iedereen van jong tot oud vreugde te bezorgen. Iedereen heeft het nu zwaar. Mensen die op festivals of podia werken, die zitten met hetzelfde als wij. Het is een moeilijke tijd dus ik hoop dat het virus snel voorbij gaat.”

Tekst: Koen van Meijel