Duo Manon en Bart steken inwoners Baarlo hart onder de riem

Het vastelaovesduo Manon en Bart Jacobs uit Baarlo hebben vrijdag 12 februari een nummer gelanceerd waarmee ze de inwoners van Baarlo een hart onder de riem willen steken. Ze noemen het nummer 'Baolder Leef' het volkslied voor Baarlo.

Al sinds jaar en dag is Bart Jacobs graag bezig met muziek en sinds een aantal jaar zingt en schrijft hij samen met Manon vastelaovesliedjes voor henzelf, maar soms ook voor anderen. "In februari vorig jaar kreeg ik een refrein voor een nummer in mijn hoofd. Hier heb ik op dat moment verder weinig mee gedaan. Gedurende het jaar werd ik me steeds meer bewust ervan hoe sterk mijn gevoel voor Baarlo eigenlijk is. We wonen ruim drie jaar in Baarlo, maar ik voelde me ontzettend snel thuis in het dorp. Met Manon heb ik het toen over het idee gehad om daadwerkelijk met het refrein verder te gaan en een nummer te schrijven voor Baarlo. Bij dat idee is het toen ook eigenlijk blijven steken", legt Bart uit.

Toen carnaval er aan zat te komen in een tijd waarin het niet gevierd kon worden, maar er wel behoefte naar was, kwam Manon op het idee om opnieuw met het nummer aan de slag te gaan en zo Baarlo een hart onder de riem te kunnen steken. Bart: "Hierbij was meteen de insteek dat als we dat zouden gaan doen, we het ook goed zouden gaan doen. Een groot opgezette samenwerking, waarmee het nummer niet alleen voor Baarlo zou worden, maar ook van Baarlo. Een zogenoemd volkslied voor Baarlo."

Zo werden Huub Beekman en Hay Vercoulen uit Baarlo benaderd als mede-artiesten voor de vertolking van het nummer. Ook vroegen Manon en Bart carnavalsvereniging De Kook en har trio van 2020, JVB en hun jeugdprinses van 2020, Baarlo Leeft en Volksfeesten Baarlo om mee te werken aan het project. "Op dat moment was enkel het refrein van het nummer pas klaar en we hadden nog maar drie weken tijd voor onze geplande release van 12 februari, de vrijdag voor 'vastelaovend'. Maar de medewerking en het enthousiasme van iedereen was overweldigend. Datzelfde weekend hebben we, door de energie van al dat enthousiasme en het gevoel van samen iets willen doen voor Baarlo, het nummer helemaal af kunnen schrijven. Ook Studio Difference en Jake Gilroy Productions waren bereid om hun medewerking te verlenen. Uiteindelijk sloot Sjiwa zich nog aan en was het project rond."

De samenwerking met de verenigingen, artiesten en andere Baarlonaren heeft veel losgemaakt, laat Bart weten. "In een gezamenlijke WhatsAppgroep hebben we samen het hele project doorgemaakt en beleefd. Zo ook het plezier van de teasers vooraf, de spanning van het halen van de deadline en uiteraard het 'online feest' van de release met alle hierop volgende reacties." De reacties stroomden na de release in grote getalen binnen. "Om te zien wat het nummer losmaakt in het dorp is hartverwarmend en precies wat we hoopten te bereiken met dit nummer."

Tekst: Jeanine Hendriks