Panningse Mounir Kasmi op elfde plek kandidatenlijst NIDA

Mounir Kasmi (39) uit Panningen staat op de elfde plaats van de kandidatenlijst van NIDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. NIDA doet dit jaar voor het eerst mee met de verkiezingen. Kasmi noemt de partij een 'emancipatiebeweging met een islamitische insteek' en het doel is om minimaal drie zetels te behalen.

Mounir komt oorspronkelijk uit Den Bosch maar woont sinds twintig jaar in Peel en Maas, waarvan de laatste jaren in Panningen. In het dagelijkse leven is hij onderofficier bij de Koninklijke Marachaussee, daarbuiten zet hij zich veelal in voor de maatschappij. Met name voor jongeren met een etnische achtergrond. Kasmi: "Mensen denken vaak dat alle deze jongeren hangjongeren zijn, maar dat is niet het geval. De meesten hebben ook gewoon een baan, doen vrijwilligerswerk of gaan naar school. Sommigen houden ervan om in hun vrije tijd buiten te voetballen, maar dat wil niet direct zeggen dat zij hangjongeren zijn en verder maatschappelijks niets bijdragen."

Drijfveer
Kasmi richtte onder andere een jongerengroep op om deze jongeren zichtbaar te maken. Dit deed hij met behulp van de moskee waarvoor hij een aantal jaren werkte. "Ik ben de afgelopen jaren maatschappelijk, sociaal en ethisch betrokken geweest bij de samenleving en heb mij ervoor ingezet, met name in Peel en Maas. Ik dacht: ik wil dit groter aanpakken, ik wil een stap zetten richting de politiek." Kasmi vindt dat er in de politiek nog te weinig wordt ingezet voor ongelijkheid tussen etniciteiten en de gelijke kansen van jongeren. "Ik wil graag iets betekenen voor jongeren met een etnische achtergrond, zij hebben het vaak moeilijker met het vinden van een baan of stageplek. Ik ben voor meer gelijkenis tussen iedereen en wilde een stapje meer." Kasmi vond aansluiting bij NIDA, een politieke partij met een islamitische grondslag, die in 2013 is opgericht en zijn oorsprong vond in Rotterdam. Op de website staat de politieke partijn omschreven als: 'NIDA staat voor de oproep, stem van een nieuwe generatie met superdivers DNA en islamitische inspiratie'. Kasmi: "Wat mij aansprak en nog altijd aanspreekt is dat de partij op de islam is geïnspireerd, ik als mens en moslim voel mij daardoor aangetrokken. Ook het partijprogramma sprak en spreekt mij nog altijd aan. Ik hoop dat ik met mijn aansluiting bij NIDA nóg meer voor jongeren kan betekenen."

NIDA
Het motto van NIDA is 'Wij geloven in Nederland'. Volgens Kasmi wil NIDA onder andere betere zorg, welzijn en onderwijs in Nederland. "Net zoals andere partijen dat willen." Maar volgens Kasmi onderscheid NIDA zich met de vijf maatschappelijke indealen die ze nastreeft: geloof, leven, talent, welvaart en familie. "Wij geloven erin dat iedereen een bepaald talent heeft. Door onze krachten te bundelen vanuit onze diversiteit en inclusiviteit kunnen we samen veel meer bereiken. Als er een goede verdraagzaamheid is tussen alle nationaliteiten krijgt iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of etniciteit, gelijke kansen en kunnen ze bereiken wat ze graag willen in het leven." Naast het opstaan tegen racisme en discriminatie is het bestrijden van islamofobie ook een belangrijk onderdeel van NIDA. "Het is een item dat wat ons betreft grondig tegen het licht moet worden gehouden. Het is al twintig jaar gaande en men doet er nog weinig aan."

Emancipatiebeweging
Kasmi wil benadrukken dat NIDA geen islamitische partij is. "Het is een emancipatiebeweging met een islamitische inspiratie en we hebben zowel moslim als niet-moslimleden. De islam is niet een probleem, maar juist een oplossing voor een hoop zaken en ik hoop dat meer mensen dat gaan beseffen." Net zoals dat NIDA opstaat tegen racisme en discriminatie, doet de politieke partij DENK dat ook. Toch is Kasmi niet bang dat mensen NIDA en DENK teveel overeenkomsten vinden hebben. "NIDA is een politieke beweging met een islamitische inspiratie, die haar basisfundamenten vanuit 'Bottom-up' heeft opgebouwd vanaf 2013. DENK is een seculiere partij, die in 2015 is ontstaan door een afsplitsing en zij heeft zich geprofileerd vanuit de landelijke organisatie. En als je de partijprogramma's van NIDA en DENK naast elkaar neerlegt, dan zie je bepaalde basisovereenkomsten, maar zodra je verder kijkt, dan zie je inhoudelijk grote verschillen."

Doelen
In de huidige peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 komt NIDA nog niet hoog naar voren. Kasmi: "Dit komt doordat NIDA nog niet overal in mee wordt genomen als kansrijke partij. Ons doel is om minimaal drie zetels te behalen. Wij doen voor het eerst mee met de verkiezingen voor de Tweede Kamer, dus dit zou een prima begin zijn, zodat we vandaar verder kunnen doorgroeien. We moeten realistisch blijven en kijken naar de haalbaarheid. Momenteel zitten we midden in de campagne, bezoeken grote steden in Limburg en online proberen we optimaal mensen te bereiken en onze boodschap te verspreiden. We willen ons landelijk profileren en inzetten voor heel Nederland, dus ook voor Peel en Maas. Laten we hopen dat het gaat lukken, we gaan het zien 17 maart."

Tekst: Roosje Delsing