Kinderen geven elkaar het jawoord tijdens de Kesselse 'kinjerboerebroelof'

Tot grote spijt van Stichting Boerebroelof Kessel kon de gewone boerenbruiloft dit jaar niet doorgaan. Toch wilde zij het 'boerebroelofsgeveul' creëren in Kessel en mede dankzij wat creativiteit kwam de organisatie tot een passende oplossing. Voor kinderen tot 12 jaar gelden er geen restricties, dus werd er voor het eerst een Kesselse 'kinjerboerebroelof' georganiseerd.

"In dit vreemde jaar, waarin weinig tot niks mogelijk leek, moesten wij ons buigen over een komend vastenaovesjaor", zo zegt Josien Driessen van Stichting Boerebroelof Kessel. "Als we Boerebroelofsvierend Kessel niet mogen uitnodigen, hoe kunnen we toch dat onbeschrijfelijke 'Boerebroelofsgeveul' achter de voordeuren brengen?"

Er werd een commissie gevormd en er werd gedebatteerd over wat er wél mogelijk was. "Uiteindelijk kwam, in het kader van 'Vier ut groët, liër ut klein', het idee voor een 'kinjerboerebroelof' uit de hoge hoed." Omdat kinderen tot 12 jaar geen restricties hebben in elkaar ontmoeten, met kijk op de coronamaatregelen, werd zo de eerste kinderboerenbruiloft van Kessel geboren.

De kinderen van de stichtingsleden waren enthousiast en verleenden hun medewerking aan een introfilmpje waarin hun klasgenoten werden opgeroepen om zich aan te melden. "De organisatie ontving een overweldigende vloed aan aanmeldingen en het organiseren kon beginnen. Kleding werd besteld, kinderen hielden heuse vergaderingen en hielpen bij het ontwerpen van een logo. Het enthousiasme van de kinderen en hun ouders werkte aanstekelijk op de stichting en het 'boerebroélofsgeveul' begon steeds meer te kriebelen."

Hidde Gielen en Bibi Houwen werden twee weken voor carnaval, tijdens een online 'uitkom momentje', uitgeroepen tot het kinderbruidspaar 2021 samen met hun gezelschap 'de Sjlokdownboere'. Tuinen werden versierd en posters werden opgehangen. Op de zaterdag voor carnaval mochten de kinderen de 'Kinjeractie' lopen en alle baby’s, geboren tussen 'carnaval 2020 en 2021, welkom heten in 'de boeresjtandj'.

Ondertussen werden de vrienden van de stichting uitgenodigd voor de brunch en werden er brunchpakketjes klaargemaakt. Op carnavalszaterdag brachten de stichtingsleden en de kinderen van 'de Sjlokdownboere' alle pakketjes rond naar de vrienden, zodat iedereen wist dat er de volgende dag een bruiloft zou plaatsvinden. Op zondag, de grote dag, verzamelden de boeren en boerinnen van het gezelschap zich bij het kasteel in Kessel. Vanuit daar werden de bruid en bruidegom opgehaald, terwijl boerenbruiloft vierend Kessel deelnam aan de online brunch. "Op het kasteel begeleidde onze burgemeester Cees op een ongekende manier deze prachtige bruiloft. Juf Jans van kindcentrum Leef kwam een echte bruidstaart bezorgen en vele oud-gezelschappen lieten flinke snoeppakketten bezorgen."

Ouders en getuigen gaven hun zegen over het huwelijk. Het bruidspaar overtuigde elkaar en de aanwezigen hoe graag zij met elkaar wilden trouwen. Bibi wilde liever met Hidde trouwen dan dat ze een Audi RS 6 wil en Hidde gaf liever zijn jawoord dan dat Ajax de Champions Leage zou winnen. "Het 'boerebroelofsgeveul' was helemaal compleet. Het kasteel was ermee gevuld, de gezinnen van de deelnemende kinderen waren erin gehuld en door de gezamenlijke brunch was het achter iedere voordeur te voelen", aldus Josien.