Soedanees 'wonderkind' sinds twee jaar hier en spreekt vloeiend Nederlands

Twee jaar en drie maanden: zo lang, of eigenlijk kort, woont de Soedanese Amani Sharif (10) in Nederland. De vrolijke, welbespraakte en leergierige tiener, die in Panningen woont, spreekt zonder blikken of blozen vloeiend Nederlands. "Ik heb de taal vooral geleerd door boeken te lezen."

Als Amani zes maanden oud is, vlucht haar gezin voor het oorlogsgeweld in Soedan. Eerst woont de familie in Egypte en ruim twee jaar geleden komt ze in Nederland terecht. Inmiddels woont Amani samen met haar moeder, broer Abdul (12) en zusje Fatima (4) in hartje Panningen. Haar ouders zijn gescheiden, vader woont in Heerlen maar die ziet ze nog regelmatig. Amani is een opgewekt meisje die niet bang is om te praten. Haar taalgebruik doet vermoeden alsof de 10-jarige al haar hele leven in Nederland woont, in elk geval niet pas twee jaar. Ze vertelt dat de bibliotheken, voor het lezen van boeken, van groot belang zijn geweest om de taal te leren. "Toen ik in Nederland kwam wonen, hebben we van de gemeente een pasje gekregen voor de bibliotheek. Daar ga ik altijd boeken halen. Ik lees heel veel, eigenlijk lees ik elke dag wel een stuk uit een boek. Het liefste lees ik avonturenboeken, of boeken over dieren." Ook leert Amani veel van haar vriendinnetjes op school. "Zij leren mij Nederlandse woorden en ik leer hen Soedanese woorden."
Dat Amani zo snel de taal eigen heeft gemaakt is heel handig voor haar moeder, die nog maar een klein beetje Nederlands spreekt. Amani helpt haar bijvoorbeeld met het leren en vertalen voor de inburgeringscursus. "Ik maak samen met mijn moeder de opdrachten en ik ben blij dat ik haar daarmee kan helpen." Naast het Soedanees kan Amani ook Syrisch, Egyptisch en Arabisch spreken. Volgens buurtbewoner Jan Tulmans is het een wonderkind. Tulmans helpt zelf vluchtelingengezinnen met het regelen van dagelijkse zaken en Amani helpt hem dan met vertalen. "Het is echt niet normaal wat dat meisje allemaal kan en hoe snel ze dat heeft geleerd. Het is echt een heel speciaal kind en ik denk dat zij het nog ver gaat schoppen in het leven."

Hobby
Amani gaat naar school bij basisschool De Liaan. Ook daar komt haar meertaligheid weleens goed van pas. "Ik heb ook weleens de juffrouw geholpen als er nieuwe Syrische kindjes op school kwamen die nog geen Nederlands konden spreken", zegt Amani.
Samen met haar broer en zusje fietst ze elke dag naar school. "Lopen kan ook, dat is een kwartier. Maar ik ga liever fietsen, want dan kan mijn zusje ook bij mij achterop", zegt Amani. De tiener is blij met haar leven in Panningen. In de buurt van haar woning, wonen veel vluchtelingengezinnen van verschillende nationaliteiten. Dat vindt ze erg leuk. "Ik heb Poolse, Marokkaanse, Turkse en Nederlandse vriendinnen. We leren elkaar veel woorden, ik ken inmiddels ook al wat Poolse woordjes. Amani gaat graag met de jongens uit de buurt voetballen en ze houdt ook van skateboarden en skaten. "Ik heb zelfs eens drie keer gescoord toen ik tegen allemaal grote jongens voetbalde en mijn broer in het doel stond", zegt ze trots. Amani is een actief meisje en ze heeft hier in Nederland al de zwemdiploma's A, B en C gehaald en binnenkort begint ze met turnen. Totdat dit mogelijk is, oefent de leergierige de sport via filmpjes op YouTube en TikTok.
Wat ze bijzonder vindt aan Nederland is dat ze hier voor het eerst in haar leven sneeuw zag. Daarnaast at ze hier de beste maaltijd van haar leven. "In het hotel waar we verbleven toen we hier aankwamen hadden we echt het allerlekkerste eten ooit, je kon van alles pakken." Verder zijn haar lievelingsmaaltijden nog altijd wel Soedanese gerechten, die haar moeder voor haar maakt in de Panningse keuken. De dönor en pizza in ons land vindt ze overigens niet te eten, want ze is deze maaltijden uit Egypte gewend. "Dat valt hier heel erg tegen."
Amani is tevreden met haar leven in Panningen en ze geniet van haar vriendinnetjes, school en vrijetijdsbesteding. Haar leergierigheid zou haar ver kunnen brengen in het leven. Ze is nu nog maar tien jaar, maar ze weet al hoe ze haar toekomst ziet. En dat is niet werken als tolk. "Ik wil later graag dokter worden, want ik wil graag andere mensen helpen. Zelf ben ik in februari aan mijn amandelen geopereerd en ik wil graag mensen helpen zoals de dokters dat bij mij hebben gedaan."