15 vragen aan Sven Caris

Sven Caris is 13 jaar, woont in Helden en hij gaat naar het Sint Ursula in Heythuysen. Hij vertelt over zijn perfecte dag, of hij ooit heeft gespiekt en over zijn raarste droom.

Hoe zou jouw perfecte dag eruit zien?

Dat ik ‘s ochtends opsta en dan een heerlijk ontbijt heb en dat het lekker weer is buiten zodat ik een stuk kan gaan fietsen met mijn vriend Sven. Dat doen we bijna elk weekend als ik bij mijn vader ben. En dan ‘s avonds iets lekkers eten en dan de rest van de avond tv kijken.

Waar zie jij jezelf over tien jaar?

Ik zie mezelf over tien jaar hopelijk met een rijbewijs, zodat ik met vrienden en familie kan gaan rijden. Of met mijn honden en gezin ergens gaan wandelen in Zuid-Limburg. En ik zie me ook wel werken bij een bakkerij. Dat lijkt me echt heel leuk.

Aan welk liedje heb je een speciale herinnering?

Aan het liedje ‘Brabant’ van Guus Meeuwis. Mijn oma vond dat een heel leuk lied. Ze is inmiddels 2,5 jaar geleden overleden, maar ik luister het nog wel af en toe.

Je hebt altijd groen licht en wind mee, of kunt foto's maken door met je ogen te knipperen. Wat kies je?

Ik kies altijd groen licht hebben en wind mee. Want ik fiets heel veel en dan is groen licht wel handig. En wind mee ook. Soms waait het zo hard, dan is het fijn als je wind mee hebt. Foto's die je maakt met je ogen door te knipperen, nou dat is ook handig, maar dat andere is voor mij persoonlijk praktischer.

Wat doe je het liefst op een vrijdag- of zaterdagavond?

Ik ga het liefst 's avonds thuis op de bank liggen. Maar af en toe spreek ik ook nog wel eens af met vrienden. Alleen nu met de avondklok is dat minder, dat is jammer. Maar dan doe ik dat gewoon overdag.

Wie zijn jouw helden?

Ik heb niet echt helden. Maar als ik er dan een moet kiezen kies ik dan denk ik Rudolph van Veen. Hij kan heel goed bakken en het zal dan ook wel lekker zijn. Ik zou nog veel van hem kunnen leren.

Welk verhaal vertellen je vrienden altijd over jou?

Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik denk over dat ik met gamen altijd heel 'netjes' rijd met een racegame. Dat noemen ze denk ik altijd de Sven modus.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op mijn familie en vrienden. Die zijn er altijd voor me. En daar kan ik altijd terecht. En mijn twee honden, Sieb (4) en Bo (1), daar ben ik ook heel trots op.

Heb je ooit gespiekt?

Ja, maar nooit bij een toets. Vroeger deed ik het vaker bij huiswerk of gewoon werk dat je moest maken. Maar dat deed ik dan niet bij alles. Nu doe ik dat eigenlijk nooit meer.

Wat is je favoriete tijd van het jaar?

Ik vind de zomer heel fijn. Dan gaan we vaak lekker op vakantie, en dan leuke dingen doen zoals zwemmen en fietsen en zo. Dat vind ik echt geweldig.

Hoe breng jij het liefst een regenachtige dag door?

Dan ga ik lekker iets bakken. Lekker een ouderwetse cake of een lekkere taart of vlaai! Dat vind ik heerlijk om te doen als het regent. Ook ga ik vaak lekker tv kijken.

Wanneer had je meteen een klik met iemand?

Op het begin van mijn eerste jaar op de middelbare school, toen leerde ik Ruben kennen. Op dat moment waren we nog niet echt bevriend maar toen het tweede jaar begon wel. We kunnen het goed met elkaar vinden. We hebben al een paar keer afgesproken en kunnen veel lachen.

Hoe beleef je de huidige coronatijd?

Ik heb er niet zoveel moeite mee. Ik vind het wel soms lastig dat er maar één persoon op bezoek mag, maar soms houd ik me daar niet aan. Met school red ik me wel. Ik bak ook vaker en ga nu vaker wandelen en fietsen.

Wat deed je veel toen je klein was en zou je nu ook nog wel willen doen?

Wij gingen soms naar Attractiepark Slagharen. Daar ben ik best lang niet geweest. Maar ik vond het daar altijd geweldig! Ik zou er nog wel eens graag heen gaan. Eerst durfde ik niet in de grote achtbaan, maar nu wel.

Wat is je raarste droom?

Dat ik een keer droomde dat iemand in mijn kamer stond en ‘hoi’ zei en toen weer wegliep. Dat was raar. Maar ik heb er nog wel meer.

Tekst: Lisa Osinga