Geplukt

Lia houdt al sinds ze klein was ontzettend veel van baby's en kinderen. Haar droom was altijd om met deze doelgroep te gaan werken, maar het leek alsof het leven andere plannen voor haar had en haar droom tegenhield. Op haar 38e besluit ze er toch voor te gaan, en met succes. Deze week wordt Lia Franssen (61)uit Baarlo geplukt.

Lia is in Blerick geboren en vanuit de wijk Klingerberg is ze verhuisd naar het buitengebied in Baarlo. "Ik hoef niet meer terug naar Blerick", zegt Lia. "Nu ben ik hier in het buitengebied van Zoterbek gewend en dat leer je dat waarderen. Het gebied waar wij wonen is klein en de mensen zijn erg sociaal. Het vrije gevoel spreekt mij erg aan. Dat je buiten kunt zitten en gewoon niks hoort, dat is fantastisch."

Droom
Sinds ze een klein meisje was heeft Lia de droom gehad om met kindjes en baby'tjes te werken. "Ik wilde vroeger al kraamverzorgster worden, maar ik was te jong om aan de opleiding te beginnen. Toen ben ik twee jaar naar de havo gegaan, daarna vonden ze mij ineens te hooggeschoold voor kraamverzorgster en namen ze mij niet meer aan."
Lia besluit naar de pabo-opleiding te gaan. "Dit deed destijds iedereen die niet wist wat hij wilde. Het gevolg was een overvloed aan leraren." Na de opleiding gaat Lia uiteindelijk, na wat vervangingswerk, aan de slag bij een accountantskantoor, omdat ze geen werk kan vinden. Haar droom om als kraamverzorgster aan de slag te gaan heeft ze destijds in de ijskast moeten zetten.

Kinderen

Als Lia tien jaar bij het accountantskantoor werkt, raakt ze zwanger en stopt ze met werken. "Destijds was het normaal dat je alleen fulltime op een accountantskantoor kon werken." In totaal krijgen Lia en haar man vijf kinderen: twee jongens en drie meiden, waarvan er twee een autismespectrumstoornis (ASS) hebben.
"Hierdoor heb ik veel over autisme geleerd en dat er hele verschillende vormen zijn. Zo is een van mijn kinderen hoofdbegaafd en heel slim. Hij maakt gebruik van zijn hoge IQ om dingen in zijn omgeving te kunnen begrijpen. Mijn jongste is licht autistisch en heeft weinig problemen op het sociale vlak." Toen Lia's kinderen wat ouder waren, is ze weer teruggegaan naar het onderwijs en gaan werken op de Peelhorst in Horst, een basisschool voor speciaal onderwijs, voor kinderen met gedragsproblematiek. "Daar kwam mijn kennis van de opleiding Autisme Spectrum Stoornissen goed van pas."

Opleiding kraamzuster

Hoewel ze er graag werkte, bleef de droom om als kraamhulp te gaan werken toch kriebelen. Lia had in de jaren toen de oudste kinderen klein waren wel nog opleidingen en cursussen gevolgd die te maken hadden met baby's en kinderen. "Ik had een opleiding gedaan voor babymassage, het geven van yogales en zwangerschapsgymnastiek. Toen de oudste kinderen klein waren heb ik daarin veel les gegeven, ook bij het Groene Kruis. Baby's en kinderen zijn voor mij altijd heel belangrijk gebleven. Dat heeft mij doen beseffen dat ik mijn droom tot kraamverzorgster nog niet had waargemaakt en ben ik gaan nadenken hoe ik dat zou kunnen gaan doen." In 2008 begon Lia alsnog met een opleiding, eerst tot kraamverzorgster en daarna ging ze een stapje hoger met een opleiding tot verloskundige. "Als kraamverzorgster heb je ook veel huishoudelijke taken. En als je al een huishouden hebt met vijf kinderen, dan behoren die taken niet perse meer tot je droom."

Kleinkinderen

Lia wordt een verloskundige die niet werkt zoals zoveel andere verloskundige. Ze werkt case-loaded en helpt bij ongeveer vier bevallingen in de maand. Ze begeleidt moeders en partners vanaf het moment dat ze zwanger zijn, tijdens de geboorte en tot en met de eerste zes weken na de bevalling (kraamtijd). Ze werkt niet voor een baas, maar voor zichzelf en kan opgeroepen worden zodra ze nodig is. "Ik ga aan het werk zodra het kindje zich meldt dat het gaat komen en ik ga pas naar huis als moeder en kind gewassen in hun bed liggen." Lia heeft ze al ontzettend veel baby'tjes op de wereld geholpen. "Het is fantastisch dat je deel uit mag maken van zo'n uniek moment in het leven van mensen. De ouders zijn je ook ontzettend dankbaar en de vertrouwensband die je met elkaar opbouwt is prachtig." Over de meest speciale momenten uit haar loopbaan als verloskundige hoeft Lia niet lang na te denken. "Ik heb mijn jongste twee kleinkinderen op de wereld gezet. Het moment dat je jouw kleinkind aan je dochter kan geven, dat moment dat je even met zijn drie├źn bent is fantastisch." Nieuw leven op de wereld zetten is volgens Lia vaak fantastisch, maar het helpen bij bevallingen is niet altijd rozengeur en maneschijn. "Sommige bevallingen zijn heel zwaar en ook worden kindjes niet altijd gezond geboren, dat is niet gemakkelijk. Je moet ook weleens slecht nieuws brengen, als een kindje bijvoorbeeld een handicap heeft en de ouders dat niet direct zien. Het is zwaar, maar zorgt wel voor een enorme verbinding en dat is heel dankbaar werk."

Gratis werken

Lia werkt tegenwoordig parttime in het speciaal onderwijs en ook nog als verloskundige. Opmerkelijk is dat ze met haar werk als verloskundige geen geld verdient. Wel heeft ze eigen instrumenten en apparatuur, zoals een echoapparaat, waarin ze zelf heeft moet investeren. "Met het geld dat is verdien en de kosten die ik heb, speel ik quitte en verdien ik geen geld. Dus eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. Maar ik heb mijn andere werk nog en gelukkig heb ik nog een man die fulltime werkt." Lia is voorlopig nog niet van plan om ermee te stoppen. "Ik wil nog niet met pensioen, ik vind het nog veel te leuk. Het is niet dat ik hier mijn boterham mee verdien, ik noem het een uit de hand gelopen hobby die zeer professioneel en zorgvuldig wordt uitgevoerd." Iets anders waar Lia zich graag mee bezig houdt is het fokken van honden aan huis, het ras heet De Drentsche Patrijshond. "We hebben onze honden bij ons in huis wonen. De populatie van het ras is nog maar heel klein en wij willen ervoor zorgen dat deze groeit." Ik hoef mij in elk geval niet te vervelen met al die honden en baby's. Af en toe doe ik nog aan borduren en lezen, maar er blijft niet heel veel tijd meer over om andere leuke dingen te doen. Lia is in elk geval blij en kan oprecht zeggen dat ze haar rust heeft gevonden. "Ik ben altijd zoekende geweest naar wat ik nu wilde in het leven. Maar sinds ik verloskundige ben geworden, toen was het ineens klaar en was het gevoel weg. En toen had ik eindelijk het gevoel in mij dat ik altijd al wilde hebben."