Geplukt Ginka Lozanova

Ze was ooit een topvoetbalster in het nationaal damesteam van Bulgarije. Tegenwoordig is ze helemaal happy als logistiek medewerker in Nederland. Deze week wordt Ginka Lozanova (50) uit Maasbree geplukt.

Ginka komt uit een piepklein dorpje in Bulgarije. Ze groeide er op met haar ouders, broer en zus. "Ik heb een leuke jeugd gehad", vertelt ze. "Naar school gaan en buiten spelen, dat is wat ik deed. Ik speelde altijd alleen maar met jongens, want ik hield van actieve en ruige spellen en sporten. We speelden soldaatje of voetbal." Voetballen was haar grootste passie en ze speelde bij een lokale club. Nadat ze werd gescout, mocht Ginka meetrainen met het nationale team en speelde ze in het elftal van de hoofdstad. Een droom die uitkwam, al keken de meiden uit de hoofdstad op haar neer. "Ze konden het niet verkroppen dat een meisje uit een klein dorp mee kon spelen in hun team en ook nog eens beter was dan hen. Maar het boeide mij niet. Ik speelde elke dag en dat is wat ik echt wilde."

Blessure
Nadat ze jaren later tijdens het voetballen een heftige blessure kreeg en zes maanden rust moest nemen van de dokter, besloot Ginka om niet meer terug keren naar het voetbalveld en voor haar lichaam en vrijheid te kiezen. Ze trouwde in Bulgarije, kreeg een zoon en dochter en ging aan de slag in verschillende branches. Zo werkte ze in de papierfabriek, als timmervrouw, plafondmaker en als tuinder. Fysiek zwaardere beroepen, daar werd Ginka gelukkig van. Hoe ze uiteindelijk in Nederland terecht is gekomen, is volgens haar een grappig verhaal. "Begin 2020 was ik het sportnieuws online aan het lezen. Mijn bril had ik niet op, waardoor ik per ongeluk ergens op heb geklikt. Want ineens werd ik twee dagen lang door verschillende uitzendbureaus in Nederland gebeld om daar te komen werken. Ze hadden mijn gegevens ontvangen omdat ik mij per ongeluk had aangemeld." Ginka dacht eerst dat het om een grap ging. Maar toen dit niet het geval bleek te zijn, dacht ze over het aanbod na. "Tien dagen later stond ik met mijn koffers in Nederland." Ginka werkt nu als logistiek medewerker bij DHL in Beringe. Daar maakt ze pakketjes verzendklaar. "Het werk vind ik heerlijk, omdat ik veel mag rennen. Bewegen is mijn drugs. Ik heb altijd energie. Daarom past dit fysieke werk goed bij mij."


Verschillen
De Engelse taal beheerst Ginka aardig. Maar lessen heeft ze niet gehad. "Mijn buurvrouw in Bulgarije was Engels. Door met haar te praten heb ik de taal geleerd. Maar ik kan geen Engels lezen of schrijven.'
Haar kinderen en kleinkinderen wonen in Bulgarije. Ook haar man woont er nog. "Hij moet op onze kinderen en kleinkinderen letten", legt Ginka uit. Ginka's jongste kleinkind is in juli 2020 geboren. Door corona kon ze voor het eerst in mei 2021 naar Bulgarije reizen om hem te zien. "Hij was al bijna 1 jaar toen ik hem voor het eerst zag, dat was wel heftig." Ondanks dat de afstand tussen haar familie en haar groot is, is ze blij om in Nederland te wonen. Ze woont in een huis met drie andere arbeidsmigranten. Het mooie aan Nederland vindt ze dat Nederland 1.000 jaar voorloopt op Bulgarije. "Het zorgsysteem, transport en hoe goed alles administratief hier geregeld is, is het beste van het beste. Als ik mijn familie en vrienden van thuis erover vertel, geloven ze mij niet. Ook ben ik onder de indruk van de bloemen en heggen hier, ze zijn prachtig. Mijn familie had een tuindersbedrijfje. Hiervoor heb ik ook heggen figuur gesnoeid. Als ik let op de vormen hier, kijk ik mijn ogen uit." Waar ze ook tegenop kijkt zijn de fietsen in Nederland. "Mensen gaan voor 90 procent met de fiets op pad en voor 10 procent met de auto. Dat is erg goed voor het milieu. In Bulgarije is dat andersom. Ginka heeft van haar huidige werkgever een fiets gekregen. "Elke dag fiets ik 20 minuten heen en 20 minuten terug. Dat vind ik heerlijk."

Goede doelen
Ginka zet zich graag in om andere mensen te helpen. Zo rende ze onlangs voor de Johan Cruyff Foundation, waarmee ze geld ophaalde voor het goede doel voor kinderen met een beperking. "Ik rende een gedeelte in Nederland en een gedeelte in Bulgarije, toen ik mijn familie opzocht. Mijn kleinzoon rende het laatste stukje met me mee over de finish. Dat was erg leuk om te doen.
Als ze in Bulgarije is, is ze graag actief met 'haar' jongens. "Voetballen, fietsen en vissen, noem maar op." Maar ooit hoopt ze nog oma te worden van een meisje." In haar vrije tijd in Nederland leest Ginka graag boeken of bezoekt ze de bioscoop. Als er iets is dat ze nog graag wil doen nu ze in Nederland woont, is naar een wedstrijd van Ajax gaan. "Toen ik in Bulgarije woonde, was ik fan van Ajax en wilde ik altijd al naar de Johan Cruijff ArenA. Ik hoop snel een wedstrijd te kunnen zien, al is het moeilijk om aan kaartjes te komen." Voorlopig blijft Ginka nog in Nederland wonen. Ze wil geld sparen, wat in Bulgarije lastiger is. Het salaris dat je daar in één maand verdient, verdien je hier in één week." Met haar spaargeld hoopt ze ooit een camper te kunnen kopen. "Dan ga ik met mijn kleinkinderen overal rondreizen en op plekken stoppen en slapen waar ik maar wil. Dat is mijn grootste wens."

Tekst: Roosje Delsing