Besluit over verruiming winkeltijden uitgesteld

De gemeenteraad van Peel en Maas heeft de beslissing over de verruiming van de winkeltijden op zon- en feestdagen doorgeschoven. CDA, AndersNu en VVD lieten weten in te kunnen stemmen met een verruiming van de openingstijden op zondag met vier uur. Lokaal Peel&Maas liet echter weten meer tijd nodig te hebben voor een besluit.

Momenteel mogen winkels in de gemeente op zon- en feestdagen geopend zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Op verzoek van Harald van Beek, eigenaar van Jumbo Panningen, kwam het College van B&W van Peel en Maas met een voorstel om de openingstijden te verruimen naar van 09.00 tot 20.00 uur. Volgens Van Beek is er veel behoefte aan vanuit klanten en ook werknemers zouden bereid zijn meer uren te maken op zon- en feestdagen. De supermarkten Jan Linders Panningen, Albert Heijn Panningen, de Jumbo's in Maasbree en Meijel en Centrummanagement Panningen lieten weten achter het voorstel van Van Beek te staan.

Teun Heldens van de VVD liet weten dat zijn partij geen enkel argument kan bedenken waarom de openingstijden op zondag anders zou moeten zijn dan de zaterdag. "Dat is een vrijheid voor ondernemers. Die moet je niet beperken. Als blijkt dat er geen behoefte is vanuit klanten voor een verruiming van de sluitingstijden, lost de markt het vanzelf op. We onderkennen het belang van rust nemen, maar laat de overheid niet bepalen wanneer mensen dat zouden moeten doen." Heldens gaf aan dat als er een raadsmeerderheid zou zijn voor een volledige afschaffing van de uitzonderingspositie van de zondag, zoals Van Beek in zijn verzoek voorstelde, de VVD daar in wil meedenken. Die meerderheid kwam er niet.

Lokaal Peel&Maas liet weten meer input nodig te hebben vanuit winkeliers uit de gemeente. Retailgroep Peel en Maas gaf eerder al aan het niet eens te zijn met het voorstel, omdat het kleine ondernemers met weinig personeel zou kunnen schaden. "We hebben meer informatie nodig vanuit de achterban van Retailgroep Peel en Maas, voordat we een beslissing kunnen nemen", aldus Valckx.

PvdA/GroenLinks liet weten tegen het voorstel te zijn. "Laten we blij zijn dat er nog een aantal momenten in de week zijn waarop we niet hoeven te kopen. In de huidige tijd gaat het volgens ons om consuminderen en de aarde sparen. We kunnen nu een signaal geven dat het niet altijd om consumeren hoeft te gaan. Daarnaast zijn we bezorgd over de kleinere winkeliers. Die worden opgeslokt door de grote supermarkten." AndersNu en CDA lieten weten wel in te kunnen stemmen met het voorstel.

De gemeenteraad beslist bij de vergadering van dinsdag 18 december over de verruiming van de sluitingstijden.