Komst pumptrackbaan in Kessel-Eik nog niet uitgesloten

Nellie Geraets uit Kessel-Eik startte begin dit jaar een petitie om een pumptrackbaan te krijgen in haar woonplaats. Na meerdere gesprekken met de gemeente is de baan er nog steeds niet, geeft ze aan. De gemeente wilde eerder geen medewerking verlenen aan een geasfalteerde pumptrackbaan in Kessel-Eik, maar nu de gemeenteraad vorige week budget beschikbaar heeft gesteld voor speelvoorzieningen, bekijkt de gemeente nogmaals het verzoek van Nellie.

Op dit moment is er in Kessel-Eik een kleine skatebaan met ramps, die alleen geschikt is voor gevorderde skaters. Daarom heeft Nellie Geraets het idee geopperd om een pumptrackbaan te realiseren voor beginners tot gevorderden en van jong tot oud. Dat is een geasfalteerd circuit met obstakels waarover je met een fiets, skateboard of step heen kan. "In Reuver ligt wel een verharde baan, maar dat is voor kinderen, die geen auto kunnen besturen, lastig te bereiken. Het is net te ver met de fiets. In Kessel-Eik willen we een baan waar iedereen zich kan vermaken. Ook hebben we in Kessel-Eik geen sportverenigingen en moeten wij naar andere dorpen om te kunnen sporten. Graag zouden wij dus een pumptrack hebben zodat we een uitgebreide mogelijkheid hebben om te sporten. De komst van een pumptrackbaan zorgt ervoor dat kinderen meer bewegen en dat ze van de straat blijven, waar het gevaarlijk is om te skaten of te steppen", aldus Nellie, die meerdere dorpsgenoten enthousiast maakte over haar plan.

Een zandcrossbaan is volgens Nellie niet geschikt voor steps en skates. Daarom streeft ze ernaar om een verharde baan te realiseren. "Een verharde baan is wel duurder, maar daarentegen wel veiliger en qua onderhoud makkelijker. De tekening van de baan ligt al klaar."

Meerdere gesprekken met de gemeente gaven geen resultaat. Nu is er echter licht aan het einde van tunnel. "De gemeente heeft eerder aangegeven geen medewerking te verlenen aan een geasfalteerde pumptrackbaan, wel aan een eenvoudige zandcrossbaan. Maar omdat de raad op dinsdag 16 november de begroting van 2022 heeft vastgesteld en extra geld ter beschikking is gesteld voor speelplaatsen en speelvoorzieningen, wordt er een plan opgesteld hoe deze middelen ingezet gaan worden. Er wordt dus gekeken of dit initiatief daarin past", laat de gemeente in een reactie weten.

Nellie geeft aan nog niet op de hoogte te zijn gebracht door de gemeente. Ook is ze bang dat de pumptrackbaan er wel komt, maar niet in haar woonplaats. "In twee andere grotere dorpen in de gemeente is na onze aanvraag ook de behoefte naar een baan uitgesproken. We zouden het niet eerlijk vinden dat wij als klein dorp worden overgeslagen. In ons dorp staat iedereen klaar om te helpen en desnoods een deel van het budget bij elkaar te krijgen."

Tekst: Jeanine Hendriks