Plan Kesselse Maasboulevard gepresenteerd

De werkgroep die zich bezighoudt met de realisatie van de Maasboulevard in Kessel presenteerde op woensdag 28 november de plannen. Tijdens een open bijeenkomst in café Biej Ton en Marij konden Kesselnaren kijken naar de ideeën van de werkgroep. Zo moeten er langs een strook van 900 meter aan de Maas bloembollenvelden, bankjes en laagstammige bomen verschijnen.

De Maasboulevard is de naam voor het plan dat ontstond uit een noodzakelijke aanpassing van de loswal in Kessel. In plaats van alleen de loswal toekomstbestendig te maken, vroeg Dorpsoverleg Kessel aan gemeente Peel en Maas of er niet meer kon gebeuren met de oever van de Maas. De plannen die ontstonden uit de opgerichte werkgroep konden rekenen op een bijdrage van provincie Limburg en de gemeente. Beide instanties zegden 500.000 euro toe.

Bij de vorige bijeenkomst over de Maasboulevard in maart van dit jaar kwamen er enkele kritische reacties naar voren. Kesselnaren waren vooral bang dat het dorp een toeristische attractie zou worden. “Het plan dat er nu ligt, gaat niet voor extra toeristen zorgen”, liet wethouder Paul Sanders weten. “Kesselnaren én toeristen kunnen straks wel meer gaan genieten van de Maas.” Verschillende critici van de eerste plannen, voegden zich na de bijeenkomst bij de werkgroep. Uit bijeenkomsten daarvan rolden de plannen die op 28 november werden gepresenteerd.

Het plan gaat over de Maasoever van het veer in Kessel tot aan camping Gravenhof. Vooral op het eerste stuk (de loswal) zou de werkgroep graag aanpassingen zien. Het nu nog lege, bestrate stuk oever moet het begin van de boulevard worden. “Dat wordt het onthaalplein”, legde Jeroen Pelzer van plangroep Heggen uit over de plannen die nog niet definitief zijn. Pelzer is ingeschakeld door de werkgroep. “In het midden van het pleintje komt een groenstrook met bankjes en een houten pergolaconstructie. Daar meandert een stroompje dat uitkomt in een waterplas van een paar centimeter diep. Daar kunnen mensen in de zomer pootje baden.”

Het pad loopt vervolgens verder richting kasteel. De stukken gras die nu nog naast het pad liggen, worden verfraaid met laagstammige bomen en bloembollen. Ook komen er tribune-elementen waar mensen kunnen zitten. Bij de kerktrappen zou de werkgroep graag een stuk muur verwijderen om zo een weidser overzicht over de Maas te hebben. Ook moeten op diverse plaatsen informatieborden verschijnen over de bezienswaardigheden, zoals bij de kazemat.

Math Sieben-brug verdwijnt
De houten vlonderbrug bij het kasteel, vernoemd naar Math Sieben, verdwijnt in de plannen. “De inwoners van Kessel gaven aan meer verbinding tussen de Maas en het dorp te willen”, liet Pelzer weten. “De brug staat dat in de weg.” In plaats daarvan komt er een helling met tribune-elementen om te zitten en het wordt mogelijk voor kleine boten om aan te meren. De onderdoorgang vanuit de Markt naar de Maas iets verderop moet volgens de werkgroep meer verlicht worden en klimop aan de zijkant krijgen. Aan het einde van de boulevard verandert weinig.

Volgens de berekeningen van de werkgroep, bestaande uit negen Kesselnaren en drie ambtenaren van gemeente Peel en Maas, gaat het plan 1,2 miljoen euro kosten. Twee ton boven het budget. “De helft van dat geld willen we uit fondsen halen en de andere helft moet uit het vermarkten van elementen komen”, liet Jan Emonts, voorzitter van de werkgroep weten.

Na de presentatie was er gelegenheid om vragen te stellen, waar ook gretig gebruik van werd gemaakt door meerdere aanwezigen. Onder meer de veiligheid van kinderen op het onthaalplein, de toegankelijkheid van het pad voor mindervaliden, het parkeren voor toeristen en de vele fietsers die hinderlijk op het voetpad rijden moet volgens de aanwezigen nog eens goed bekeken worden. Eén van de aanwezigen liet weten het plan veel te uitgebreid te vinden. Hij zou liever een soberder idee zien.

“We noteren alle opmerkingen en tips en verwerken ze in het plan waar mogelijk”, vertelt Gabor Kovacs, lid van de werkgroep. “Daarna begint het aanbestedingstraject. Dat gaat naar verwachting zo’n 6 maanden duren. Als dat klaar is, kan er begonnen worden met de bouw. Dat kan een jaar duren. Het zou prachtig zijn als het in 2019 lukt, maar ik ga uit van midden 2020.”

(Artist impression onthaalplein: Plangroep Heggen BV)