Geplukt: Sander Hendrix

Sander Hendrix (42) werkt al 10 jaar bij het Venlose Océ en voor het bedrijf maakte hij al vele reizen naar het buitenland. Samen met zijn vriendin Natascha (40) woont hij in een opgeknapte boerderij in Grashoek en heeft hij vier kinderen. Deze week wordt Sander geplukt.

ander vertelt meteen enthousiast over zijn werk voor Océ, waar hij sinds kort een nieuwe functie heeft gekregen. “Voorheen moest ik veel naar Noord- en Zuid-Amerika voor gesprekken met klanten, waardoor ik geregeld een week van huis was. Nu werk ik in Europa en maak ik dus veel kortere reizen, dat bevalt me heel goed”, aldus Sander.

Het leukste aan zijn baan vindt hij het reizen en de interactie met mensen. “Als business development manager help ik klanten uit heel Europa bij het kopen van de juiste drukwerkapparatuur. De productie­machines die wij produceren zijn enorm en worden gebruikt om snel en op aanvraag materialen zoals boeken, tijdschriften, handleidingen, brochures en foto’s te printen. Doordat het om ‘capital goods’ ofwel duurzame productiemiddelen gaat, waarbij het vaak om miljoeneninvesteringen gaat, ben ik soms wel langer dan een jaar met een klant in gesprek.“

Het samenwerken met andere culturen, vindt hij indrukwekkend. “Ik vind het erg leuk om deze culturen te leren kennen en om me erin in te leven. Ik leer daardoor niet alleen veel over de klanten, maar ook over hoe de Nederlandse cultuur door buitenstaanders ervaren wordt, erg interessant.” Hoewel Sander zijn baan niet als stressvol ervaart, draagt hij wel een grote verantwoordelijkheid. Sander: “Relatiebeheer is wat een bedrijf tot een succes maakt, mensen kopen uiteindelijk bij mensen en niet alleen bij bedrijven. Ik voel me er dus wel verantwoordelijk voor dat alles goed loopt en goed blijft lopen bij de klanten.”

Voordat hij bij Océ terecht kwam, studeerde Sander Technische Natuurkunde in Rijswijk, vlakbij Den Haag, waar hij op kamers ging vanuit Grashoek. “Tijdens mijn studie verdiepte ik me in de richting fotonica, de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met de wisselwerking tussen licht, ofwel fotonen, en elektronen.” Hij rondde zijn studie na 3,5 jaar af en kon algauw in Boxmeer aan de slag als ontwerper van inkten voor inkjetprinters. Hij werkte er ruim tien jaar en ging in die tijd van een technische functie langzaam over naar een meer commerciële functie, waarna hij zijn carrière bij Océ verder voortzette.

Zijn vrouw Natascha (40) leerde hij zo’n zestien jaar geleden kennen tijdens Pinkpop.

“Ik woonde toen nog in het centrum van Grashoek en in 2006 hebben we samen de boerderij gekocht waar we nu wonen. We hebben veel zelf en met hulp van familie en vrienden opgeknapt, waardoor de verbouwing zo’n vier jaar duurde.” Met name toen hun zoon Pim (8) zich aandiende, moest er vaart gemaakt worden met de verbouwing. “Toen moest even het gas erop, ja. En bij elk volgend kind hebben we er steeds een slaapkamer bij gemaakt”, aldus Sander, die inmiddels ook vader is van Lobke (7), Nienke (5) en Vera (3). Het drukke gezinsleven bevalt Sander goed. “Ik vind het heel gezellig. Ik ben ook erg blij dat ik nu niet meer in de weekenden op reis hoef, zodat ik die tijd weer met mijn gezin kan doorbrengen.”

Sander heeft zich zo’n 24 jaar ingezet voor Jong Nederland Grashoek en zat zowel in de organisatie van de Zeskamp als van de opening van het nieuwe Grashoekse dorpsplein. Ook deed hij voorheen veel aan powerliften, waarvoor hij wekelijks vier keer trainde in Eindhoven. Vanwege zijn drukke baan en grote gezin heeft hij hier echter geen tijd meer voor. “Door het vele reizen was het voor mij lastig om afspraken te maken en vergaderingen bij te wonen. Het was bij Jong Nederland bijvoorbeeld ook tijd voor nieuwe gezichten in het bestuur. Nieuwe leiding is overigens altijd welkom bij Jong Nederland, elk jaar moet er immers een nieuwe groep opgestart worden.” Zijn vrije tijd besteed hij nu vooral aan projecten in en om het huis. “Binnen zijn we zo goed als klaar, maar buiten moet nog het een en ander gebeuren. Zo wil ik in het voorjaar het schuurtje opknappen en wil ik graag de boomhut voor de kinderen nog verder uitbreiden.”